Karácsonyi hangverseny és könyvbemutató – Zsére – 2016. dec. 11.

Karácsonyi hangverseny és könyvbemutató – Zsére – 2016. dec. 11.

Ádventi időszakban Zoboralján is megsokszorozódnak a karácsonyi műsorok, ebből adódóan probléma a kínálatból választani. Vasárnap Zsérét választottam, legközelebbi szomszéd falu és a vendég komáromi Gaudium Vegyeskart már néhányszor láttam náluk, ez is a Zoboralja Női Kar ádventi műsora mellett szólt, akik az alapításuk 25. jubileumát is ünnepelték.
Jó választás volt, felemelő elő-karácsony délután volt, főleg az említett komáromiak sokszínű műsorának köszönhetően, melyet a kóruséneklés mellett versek és hangszeres muzsika tarkított.
A műsort Nagy Deni Ady Endre Karácsony című versével nyitotta, majd a Simek házaspár Szijjártó Jenő zeneszerző özvegyét Nagy Ilonát köszöntötte virággal, könyvekkel. Sándor Marianna pedig a vendégeket, a szereplőket és jelenlévőket köszöntötte, Száraz Pál író-költőt, Zsebi József polgármestert és az önkormányzati képviselőket.
A Csitári Menyecskekórus karácsonyváró műsorát Simek Viktor karvezetőjük kísérte orgonán.
A vendéglátó Zoboralja Női Kar előadásában a következő kórusműveket hallhattuk:
Jaques Berthier: Magnificat
Bárdos Lajos: Aranyszárnyú angyal
Angel Viro: Adeste fideles
Wolfgang Luderitz – Zdenko Mikula: Trommellied
Kalus Wolf: De Virgin Mary had baby boy
Irvin Berlin – Roberto di Marino: White Christmas – fehér karácsony
Franz Gruber: Csendes éj
Közben egy vers is elhangzott az egyik fiatal kórustagtól.
Következett az ovis Sándor Izabella, aki egy versikét szavalt Száraz Pál lepollerójából, melyet a szerző mutatott be.
A komáromi Gaudium Vegyeskar karnagya Stirber Lajos köszöntötte a jelenlévőket, majd a műsorszámokat és előadókat konferálta:
Sok szeretettel köszöntöm kedves Mindnyájukat.
Felettébb megtisztelő számunkra, hogy ismét itt lehetünk, s Önök úgy döntöttek, ma Ádvent 3. vasárnapján együtt lesznek velünk, hogy együtt köszöntsük kedves meghívóinkat, a jubiláló Zoboralja Női Kamarakórust élén Dr. Simek Viktor karnagy úrral.
Műsorunk nyitószámaként G. Verdi Nabucco c. operájának a – világon legismertebb részlete – a Rabszolgák kórusa hangzott el, Fekete Éva a komáromi zeneiskola fuvola tanára zongorakíséretével. Ez a mű talán a kórus minden tagja által legszívesebben énekelt művek egyike, talán azért is, mert a csodálatos dallamával párusoló szöveg: „Adjon hangot a sorsűzött népnek, mely a bús szívbe új lángot gyújt”, mintha rólunk-magyarokról szólna. Meg persze azért is, mert kedves Simek Viktor barátunk mindig arra kér, minél színesebb, sokrétűbb legyen a műsorunk, erre törekszünk ma is.
Műsorunkat Kodály Zoltán Köszöntőjével folytatjuk, kívánom vele, mint majd hamarosan hallhatják: „mint tenger csöppjei, sík mezőnek füvei, oly nagy bőven szálljanak Rád”, Rátok az ünnepeltekre és természetesen Önökre is égnek áldásai.
A Köszöntőt követően Debreceni Szappanos János 1604-ben Bocskai fejedelemhez írt Katonaénekét énekeljük Lantos István dallamával, új köntösbe öltöztetve Zsákovics László komáromi zeneszerző-tanár feldolgozásában, a hangszeres kamaraegyüttes kíséretével. A közreműködők: Fekete Éva fuvola, Uhrín Andrea hegedű, Siposs Jenő ének-zeneszakos tanár gitár és Grassl Ferdinánd, a kórus szólistája csörgődob.
A Katonaének, a fohász után zsoltár következik, Nagy Ferenc a Gaudium versmondó szólistája Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus c. remekéből ad elő egy részletet. Aztán ismét zene, egy teljesen más szín, egy magyar örökzöld, Vincze Zsigmond-Kubinyi Ernő: Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország c. dalát énekeljük, Križan Irén szóló, a trombitaszólót Ganzer Róbert játsza.
Tisztelt Jelenlévők, kedves Közönségünk!.
Műsorunk 2. részét már Adventra hangoltuk. Olyan művek csendülnek fel, amelyek úgy érezzük, hogy az adventi gyertyák által szimbolizált fogalmak, a hit, remény, öröm és szeretet hordozói, melyek minden jóérzésű embert, legyen az bármely felekezet híve, vagy egyáltalán nem vallásos, megszólíthatnak, lélekgazdagítóak.
Magyar szerzők fohászai következnek:
Liszt Ferenc: Ave Maria
Bádos Lajos: Miséjéből a Kyrie /Uram irgalmazz/és Glória /Dicsőség a magasságban Istennek/ tételek
Kocsár Miklós: Ave rosa sine spina – Üdvözlégy tövistelen rózsa-Mária
Meghitt Adventi áhitatot kívánok!
Kedves Közönségünk!
Műsorunkat a könnyebb műfaj mai szerzőinek, ún. szeretetdalaival zárjuk.
Advent van, az Úr érkezése várásának, a karácsonyvárásnak, a szívek ünneplőbe öltözésének időszaka. Ha a műsorunkkal ehhez az „ünneplőbe-öltöztetéshez” csak egy kicsit is sikerült hozzájárulnunk, a mi szívünk is ünneplőbe öltözik, gaudiummal, örömmel telik meg.
Következnek a szeretetdalok:
Sillye Jenő: Szállj dalom c. fohásza
Varga Attila: Szeretet hinusza
Koltay Gergely: Ha messze mész, Grassl Ferdinánd énekli, azokért szól a fohász, akiket a napi gondok, kötelesség vagy csak a kalandvágy a nagyvilágban valahova messzire vitt, akiket szeretteik adventi hittel, reménnyel és szeretettel hazavárnak.
A dalok felcsendülése előtt hallgassunk meg egy gyönyörűséges Ady verset Nagy Ferenc előadásában.
Köszönjük, hogy együtt voltak velünk!
A műsoruk után a Gaudium ajándékkal köszönte meg a Zoboralja Nói Karnak és a Csitári Menycskekórusnak az együtténeklést.
A „karácsony előzetes” délután záró részében a Gaudium Vegyeskar és a Zoborlja Női Kar közös előadásában, Simek Viktor vezénylésével elhangzott:
Gebhardi: Glória szálljon a mennybe fel
Tóth József: Mennyből az angyal
A szervezőknek és szereplőknek sikerült a jelenlévő „szívek ünneplőbe-öltöztetése”!
Gratulálok a jubiláns Zoboralja Női Karnak, hogy még sok hasonló jubileumot megérjenek!

karacsony-koncert-konyvbmutato_zsere2016

Related Photo Galleries