JUGYIK Mikulás Zoboralján 2017

JUGYIK Mikulás Zoboralján 2017

Mikulás nap

Hagyományosan december 5-én újra megrendezésre került a zoboralji Mikulás-nap. A Juhász Gyula Ifjúsági Klub önkéntesei nagy lendülettel vágtak bele a számukra nagyon fontos esemény megszervezésébe. Írhatnék a sok-sok szervezési munkálatról, de akkor megfeledkeznénk a legfontosabb kérdésről: ”Miért is szervezzük meg a Mikulás-napot évről évre?”
Bár a Zoboralja-i magyar iskolákat látogató diákok létszáma fogyatkozóban van, annál nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat az egész napos programokba, amivel minket is évről évre rengeteg energiával töltenek fel. Idén a Nagycétényi Alapiskola adott otthont rendezvényünknek, ahol a Gímesi Alapiskola, Pogrányi Magyar Tannyelvű Alapiskola és a Nyitracsehi Alapiskola vettek részt. Különböző játékos programokkal és kézműveskedésekkel szórakoztattuk a gyerekeket, amíg hosszú útjáról meg nem érkezett a Mikulás.
Korosztályok szerint külön csoportokba osztva folytak a foglalkozások. A 6-9. osztályos tanulók kreativitásának köszönhetően nagyon felszabadult volt a délelőtt. A legszimpatikusabb játéknak a felső tagozatosok körében a “Forró szél fújjon azokra” bizonyult ezzel ellentétben a kicsik a “Kukucska” nevű játékot kedvelték meg a legjobban. A gyerekek a különböző játékokon kívül kézműves foglalkozásokon is megvillanthatták ügyességüket. Bár az ő figyelmüket a Mikulás kötötte le, aki a sztereotípiákat megtörve sovány kisimult arcú DE! ezüst szakállú férfiúként jelent meg. A Mikulás sem tért vissza Lappföldre üres kézzel, hiszen a gyerekek által készített apróságokból is haza vihetett párat.
Ki ne szeretné a meséket? Idén először lehetőséget nyújtottunk, hogy a gyermekek más szemszögből is megismerkedjenek a Karácsony varázsával egy rövidfilm vetítésével, ahol a Jégkorszak- Állati nagy Karácsony című mese szereplői meséltek a Karácsonyról.
Számomra csodálatos időtöltést jelentett ez a nap. Látni a gyerekek szemében az örömöt, azt hogy önfeledten élvezték a nap minden pillanatát. Sajnos az egész napos lelkesedésemet ezen cikk nem tudja átadni és csak remélni tudom, hogy jövőre is jól fognak viselkedni a gyerekek és újra ellátogathat majd hozzájuk a Mikulás, segítőivel (velünk) együtt, mert szükség van egy napra, ami csak róluk szól.
Ezúton is szeretném megköszönni a szervezőtárasaimnak, elsősorban Tóth Erikának, a program koordinátorának, Csobády Csillának, Tomasek Friderikának, Bese Bernadettnek, Fodor Péternek, Polák Márknak és fő támogatónknak a Bethlen Gábor Alapnak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a csodás nap.

Szilágyi Melinda

Nagycétényi AI facebook fotóalbuma
Pogrányi MTNYAI facebook fotóalbuma

Címlapfotó: Szilágyi Melinda

Related Photo Galleries