FECSKE – Családnap – Gímes, 2012. szept. 9.

FECSKE – Családnap – Gímes, 2012. szept. 9.


Esemény részletek


 

F E C S K E  –  C S A L Á D N A P
Gímes 2012 szeptember. 9 (vasárnap)

Sokat hallunk ma a népszámlálási eredményekről, csaknem az összes kárpát-medencei magyarlakta vidékekről, hogy fogyunk. Kevés a gyermek, kevés az iskolába jelentkezettek száma, főleg a magyar iskolában van nagy fogyatkozás. Veszteségeink halmozódnak, de szerncsére vannak történések, melyek jóérzéssel töltenek el bennünket. A nagycsaládosok példái, a manipuláció ellen tudatosan ellenszegülők, a sok civil szervezeti, egyházi, tudományos és önkormányzati rendezvény sikere, és a fiatalok, akik tehetségüket eredményekkel bizonyítva visszatérnek a szülőföldjükre.
A nagycsaládosok problémái nem oldódtak meg, illetve tudomásul kell vennünk, hogy számbelileg még gyorsabban fogyunk. Az okát tnem kell különösebben keresnünk, hiszen mára már a kisebb, családok is bajban vannak, nekik is gondjuk akad a megélhetéssel. Ma is az a célunk, mint volt 15 – 20 esztendeje átadni az értékeket, megtartani a családot minden eszközt megragadva. Ebből a célból tartjuk rendezvényeinket, és évente egy-két alkalommal lehetőséget adunk a családoknak, nagycsaládoknak, hogy a család együtt eljusson egy-egy rendezvényre. A gazdasági problémákat sajnos ,nem tudjuk megoldani, de az egyház segítségét különösképpen elvárjuk, hiszen aki a társdadalom kivetettjeként érzi magát sok esetben hitehagyottá is válhat.
Ezért kértük és kérjük a végeken működő egyházi elöljáróinkat, politikusainkat hogy vegyék figyelembe azt, hogy mára a család vállalkozássá degradálódott, hiszen egyre kapjuk a hírt egy.egy család bajbajutásáról, tönkremeneteléről.
Megkerestük a nyugalmazott Tóth Domonkos püspök urat, aki panaszainkat továbbítja a jelenlegi egyházi méltóságok felé. Ajánlására Gyurcsó Zoltán vikárius úr húzott ki a bajból nem egy családot. De nemcsak gazgdasági, hanem erkölcsi válságban is vagyunk, ezért hívjuk oly gyakran a családpasztorációval megbízott Bíró László püspök urat, aki az idén már három alkalommal buzdította, bátorította a családokat, a fiatalokat nálunk is.
A legutóbbi, szeptemberi összejövetelünkre meghívtuk az újonnan kinevezett Kiss Róbert vikárius urat, aki nagy örömmel jött közénk . A rendezvényt a Fecske Nagycsaládosok Társulása és a gímesi Ghymes Vegyeskarral együtt szervezte. A célunk az volt, hogy bemutassuk a család szerepét értékeink megőrzésében. A résztvevők kb. 150 fő, főleg nagycsaládosok Zoboraljáról, Mátyusföldről, Pozsony környékéről, Mosonmagyaróvárról, Győrből, és több határon túli régióból, egy szép élményekkel gazdag napot töltöttek együtt a Zoboralján.
A helyi és határontúli családok a délelőt folyamán megtekintették a gímesi Forgách kastélyt valamint a Forgách és a néprajzi múzeumot. Majd szentmise áldozatot mutatott be a családokért, nagycsaládokért  Švejdik József gímesi atya és  Kiss Róbert atya nagyszombati püspöki  helynök Ebéd után 2 csoport indult a gímesi várromhoz. A gyalogtúra alkalmával megnézhették a gímesi üdülőt a, kis állatkertet, kőbányát. Amiért érdemes volt felmászni a hegyre az a káprázatos kilátás a kisalföldünk egy részére, a Nyitra folyó völgyének túlsó oldalára, valamint a Madarász és Terebecs tető katlanjának szépségébe. A gyalogtúra után előadások hangzottak el . A vikárius úr elmondta, hogy a szent családnak sem volt könnyű a helyzete és hogy ne adjuk fel sohasem. Elmondta mennyire fontos a vallás a családokban, s talán ma még fontosabb, mint valaha. De alázattal viseljük minden körülményben az újabb és újabb kihívásokat. Kedvesen elbeszélgetett a családokkal meghallgatva azok problémáit, gyötrődéseit. A második előadás a zoboraljai hagyományőrzésről szólt– előadó Borbély Rozália. Majd röviden bemutatkozott a Fecske – Nagycsaládos Egyesület, ,a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családháló, a Carissimi, és a KIK. A. Mosonmagyaróvári Életfa Nagycsaládos egyesület bemutatása után a győriek is bemutatkoztak.
Közben kézműves foglalkozásokat és játékokat biztosítottunk a kisgyermekek részére. Ezt követte a kultúrműsor, ahol fellépett a Ghymes Vegyeskar a mosonmagyaróvári nagycsaládosok tánckara és a  gímesi hagyományőrzők.
A rendezvény megszervezését a KCsSZ Családlánc programjának keretében a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta. Köszönjük a gímesi pogármester és önkormányzat támogatását is és minden szervező és közreműködő munkáját, segítségét.
Ez a szép és tartalmas nap új erőt adott nekünk, hogy családjainkban, közösségeinkben továbbvigyük azt az értéket, amit elődeinktől örököltünk, az anyanyelvet, hagyományainkat, kultúránkat. A család érték amit őrizni védeni kell, s ezt az értékrendet továbbadni a mi feladatunk.

FECSKE

Related Photo Galleries