Esterházy János konferencia – Nyitra – 2014. márc. 5.

Esterházy János konferencia – Nyitra – 2014. márc. 5.


Esemény részletek


Az oldal szerkesztés alatt…


Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében –
konferencia és kerekasztal-beszélgetés Esterházy szülőföldjén, Nyitrán

Az Élő Zoboralja Polgári Társulás első nemzetközi konferenciájához olyan témát választott, mely évtizedek óta a (cseh)szlovák és magyar nemzetek közötti ellentétek egyik neuralgikus pontja, mely meghatározó szerepet tölt be az itt élő magyarság és a szlovák többség egymás iránti viszonyában és közéletében, illetve a  két ország nemzetpolitikájában.
Oroszország már 1993-ban rehabilitálta Esterházy Jánost, de a cseh és szlovák politika továbbra is háborús bűnösnek tartja, és ezt egyelőre nincs szándékukban átértékelni.
Mivel ismerjük a szlovákiai politika magyarságunkhoz való viszonyát, nem fűzök nagy reményt ahhoz, hogy ez a konferencia előrelépést hoz Esterházy János ügyében, –  természetesen ez nem a konferencia hibája – de hozzájárul jobban megismerni a mártír politikust, mint embert és politikust, aki a magyar és szlovák békés együttélés híve volt, hisz ebben nevelkedett szülőfalujában, a szlovák többségű Nyitraújlakon, és megismerjük a szlovák elutasítás indokait.
Sajnos csak délig vehettem részt a konferencián, ezért még a szinkrontolmácsot sem vettem igénybe, de biztosan lesz több beszámoló a médiában és az Élő Zoboralja is készít záródokumentumot.
Egy észrevétel az előadókhoz, hiányoltam Szlovákia kormányának és a szlovák kemény vonal képviselőit. Az Esterházy János díjas František Mikloškot nem kell meggyőzni a mártír vétlenségéről, a Szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete képviseletében résztvevő Ondrej Podolec és Ján Mitáč urakról nem tudom nézetükkel melyik oldalt képviselik.
Gratulálok az Élő Zoboraljának, bizonyították, hogy Zoboralja saját szervezésben is képes színvonalas és értékes rendezvények megvalósítására, ezt valóban poitívan értékelem, mert eddig mások kezdeményeztek Zoboralja helyett Zoboraljáért, a valóságban saját populista magamutogatásukra használt/j/ák Zoboralját!

Kolon, 2014. márc. 6.
Balkó Gábor

 
 
 
 
 
Egy másik konferencia anyagából:
A csehszlovákiai magyar kitelepítések – Vágkirályfa – Popély Gyula történész professzor: Esterházy János, a felvidéki magyarság mártírja

Related Photo Galleries