Az Ahai Tájház megnyitója – 2017. jan. 12.

Az Ahai Tájház megnyitója – 2017. jan. 12.

Teljesült Jókai Mária régi álma, 2017. jan. 12-én megnyílt az Ahai Tájház.
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Tóth Tibor Verebély polgármestere és a kezdeményező Jókai Mária vágták át a szalagot, elsősorban nekik köszönhető, hogy a sok éven át gyűjtött és halmozódott néprajzi gyűjtemény méltó helyre került.
A dermesztő hidegben az ünnepi hangulat alaphangját a 2015-ben, Aha 750-es évfordulójára alakult Ahai Férfi Éneklőcsoport adta meg, majd az egyik fiatal hagyományőrző kislány ahai népviseletben furulyán adta elő a Kis kút kerekes kút… című népdalt.
Következtek a beszédek, először Tóth Tibor Verebély polgármestere méltatta Jókai Mária kitartását, aki addig járt a nyakukra, míg sikerült megszereznie a lebontásra ítélt régi parasztházat.
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szintén elismerően szólt Jókai Mária kitartó munkájáról a hagyományok ápolásában, az énekesekre utalva pedig figyelmeztetett a hagyományőrzésre és a nyelv megtartására.
Jókai Mária megköszönte Bukovszky László és Tóth Tibor segítségét, és még sok személyt említett, kiknek áldozatos munkája nélkül nem jöhetett volna létre a Tájház.
A szalagok átvágása előtt az Ahai Női Éneklőcsoport énekelt, majd utána egy régi hagyomány bemutatása következett, a vendégek 1-1 szeletet vágtak a házigazda kenyeréből, csak ezután lépték át a ház küszöbét.
Belépve a házigazda Jókai Mária végigkalauzolt bennünket a ház egyes helyiségein, bemutatva az kincset érő gyűjteményt, az ahai ősök hagyatékát.
A fogadáson Bukovszky László csokor virággal köszöntötte Jókai Máriát közelgő születésnapja alkalmából.
A „terülj-terülj asztalkám” minden jelenlévőt kielégített, az ahai bor pedig nótát csalt ki a férfiakból.
„Ha gazdag lennék, vennék egy tájházat”,
10 évvel ezelőtt az Új Szóban ezzel a címmel jelent meg egy beszélgetés Jókai Máriával. Álomból valóság lett, Marika tanító néni ugyan nem lett gazdag, de gazdagabb lett Aha, megnyílt a Tájház.
Hosszadalmas és göröngyös út vezetett a cél eléréséhez, a hazai és anyaországi hivatalos nemzetmentők hitegetéseiből nem lehetett átvágni a szalagot, de mégis sikerült, az Ahai Tájház az igazi ajándék Jókai Mária közeli 80. születésnapjára!
Isten éltesse Marika tanító néni!
Balkó Gábor

Related Photo Galleries