A 80 éves Jókai Mária köszöntése – Aha – 2017. jan. 22.

A 80 éves Jókai Mária köszöntése – Aha – 2017. jan. 22.

Rég nem volt születésnap ennyire számon tartva és ünnepelve Zoboralján, mint Jókai Mária 80. születésnapja, de érthető, mert néprajzkutatóként és gyűjtőként ismert és elismert lett nem csak szülőföldjén, Zobor-vidéken, hanem országszerte és határon túl egyaránt. Az évtizedek alatt nagyon sok értéket átmentett az utókornak, sok újságcikk, több könyv és a Párta, Párta zoboraljai lakodalmas, melyért Unesco díjat kapott 1985-ben, tanúsítják munkája eredményességét, melyeknek köszönhetően a régi népszokások, népviselet, gyerekjátékok már nem vesznek feledésbe.
Jókai Mária köszöntése az Ahai Tájház átadásával kezdődött, Bukovszky László kisebbségek kormánybiztosa köszöntötte először, és az átadott Tájház volt az igazi ajándék. Következett a hálaadó szentmise Bíró László püspökkel, majd a gímesiek szervezésében a “Tananaj, tananaj Tóth Lőrinc” farsangi műsor Jókai Mária gyűjtéséből zobor-vidéki hagyományőrzők előadásában, melyen Puchovszky László polgármester átadta Gímes község díszpolgára kitüntetést az ünnepeltnek. Vasárnap pedig szülőfalujában, Ahán köszöntötték, az ahai énekcsoportok, melyek alapítása szintén Jókai Mária érdeme, és további hagyományőrzők, ismerősök.
Jó erőt, egészséget és kitartást kívánok Jókai Mária tanító néninek a további értékmentéshez, mert tudomásom szerint még sok feldolgozatlan anyaga van, melyek kiadásra érdemesek.
Balkó Gábor
2017. febr. 7.

Related Photo Galleries