8. Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2014

8. Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2014


Esemény részletek


Facebook albumok:
Lédec
Nyitra
Nyitra – Egyetem
a fotógalériák elkészítése több időt vesznek igénybe….

Videók:
Lédec – 5
Lédec – 8Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2014

Három lelkes csapat, akik szeretnek énekelni és ez által örömöt szerezni, idén 8. alkalommal viszik karácsony hangulatát, a béke és szeretet lángját, és az angyali muzsikát Zobor-vidék egy magyarlakta településének templomába és Nyitrára a Szent László király templomba.
Józsa Mónika tanárnő 2007-ben jött az ötlettel, hogy karácsony előtt 3 énekkarral bejárhatnánk Zoboralja templomait, mint előhírnökei a kisded Jézus érkezésének, így indultak 7 éve a karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken. A kórusok hagyományt teremtettek a magyar karácsonynak és a karácsonyi hangversenyeknek Zoboralján….
Tovább

A néni értékelése Vicsápapátin: "Lejött a mennyország"!
Kell ennél nagyobb elismerés?!

Előző évek:
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2014
Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – 2014

Három lelkes csapat, akik szeretnek énekelni és ez által örömöt szerezni, idén 8. alkalommal viszik karácsony hangulatát, a béke és szeretet lángját, és az angyali muzsikát Zobor-vidék egy magyarlakta településének templomába és Nyitrára a Szent László király templomba.
Józsa Mónika tanárnő 2007-ben jött az ötlettel, hogy karácsony előtt 3 énekkarral bejárhatnánk Zoboralja templomait, mint előhírnökei a kisded Jézus érkezésének, így indultak 7 éve a karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken. A kórusok hagyományt teremtettek a magyar karácsonynak és a karácsonyi hangversenyeknek Zoboralján.
Minden évben 3 helyszínen van hangverseny, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen csak az Egyetem Magyar Kórusa ad műsort, a két magyarlakta településen hármasban, a galántai Kodály Zoltán Daloskörrel és a koloni Zobor Hangja Vegyeskarral kiegészülve. A hangversenyek befejező részében a hallgatóság is bekapcsolódik az éneklésbe.
Nyitrageszte és Pográny voltak az elsők, akik megcsodálhatták a három kórus előadását, következtek Gímes-Lédec, Nyitragerencsér-Felsőaha, Kálaz-Nagykér, Alsóbodok-Nagycétény, Csehi-Vicsápapáti. Tavaly Nyitraegerszeg és első alkalommal Nyitra, tehát az egyik magyarlakta települést Nyitrára cseréltük, a vasárnapi koncertekre a Szent László király templomba várjuk Zobor-vidék magyarságát.
Idén szintén három helyszínen lesz a karácsonyi hangverseny, dec. 6-án Lédecen 16:00, 7-én a nyitrai Szent László király templomban 15:00, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán pedig dec. 10-én.
A kórusok száma is változik, az eddigi 3 énekkar mellett bemutatkozik az utánpótlás, a Gímesi Alapiskola Gyerekkara.
A kórusok tisztelettel meghívják Zobor-vidék magyarságát a „Karácsonyi Hangversenyek Zobor-vidéken” című műsorukra.
De nem csak Zoboralja, hanem a szomszédos járások magyarságának is örömmel énekelünk, mert, ahogy Kodály Zoltán mondta, „nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak, aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk“.
És nem csak a magyarságnak énekelünk, hanem a szlovákoknak is. Tavaly a nyitrai piarista templomban a műsor után egy szlovák hölgy megköszönte Józsa Mónikának a csodálatos délutánt,- a templomban hirdették a hangversenyt, s látva és hallva a műsort, nagyon sajnálta volna, ha nem jön el! Kell ennél nagyobb dicséret?!
A nyitrai Szent László király templomban „mind egyek lehetünk”, Zobor-vidék, Léva, Verebély és Érsekújvár vidéke, Mátyusföld magyarsága, a Nyitrai Konstantin Egyetem magyar hallgatói és oktatói Ágcsernyőtől Pozsonyig.
És ami szintén nagyra értékelendő a karácsonyi hangversenyek projektumban, hogy a karnagyok mellett a magyar hallgatók is vezényelnek, évek óta új karvezetők nevelődnek Józsa Mónika tanárnő irányításával.
A kórustagok küldetésként vállalják a hangversenyeket, amíg lesz magyar Zobor-vidéken.

A kórusok nevében
Balkó Gábor

Písečný Igor lelkiatya üdvözlő beszéde
Písečný Igor lelkiatya üdvözlő beszéde

Tisztelt énekkarok, kedves hallgatók! Szeretettel, üdvözlöm kedves mindnyájukat a lédeci Mindenszentek templomában megrendezett karácsonyi koncerten.
Engedjenek meg egy kedves személyes megemlékezést a liturgikus éneket tanító tanáromra Juraj Lexmannra, aki a jelenlegi liturgiában használt zsoltár dallamainak a szerzője.
    A mai napig emlékszem örömöt kifejező tündöklő arcára, amikor arról a szentmiséről beszélt, amit 1990 – ben a ma már szent II. János Pál első szlovákiai látogatásakor mutatott be. Az első olvasmány után a Szentatya mélyen belemerült az olvasmányba, de amikor felhangzott egy kislány hangja, aki a Lexmann által megzenésített zsoltárt énekelte a következő szavakkal: Ujjongjatok az Úrnak minden földek, a Szentatya egyszer csak felemelte a fejét és arca tündöklött a gyermek tiszta énekén.
A mai gondokkal és különböző élethelyzetekben levő/élő letört embernek is szüksége van arra, hogy felemelje a fejét.
    A mai koncert, biztosan ezt is feladatául tűzte ki: kihozni az embert a nem mindig örömteli hétköznapiságból, hogy tudjon megállni, mélyen lélegezni, hogy ragyoghasson az arca…
Így szól a mély adventi felhívás is: Emeljétek fel fejeteket, mert elérkezett a ti megváltástok.
    Kívánom Önöknek, hogy a zenén keresztül megérintse szíveiket a hit ereje, amire az életben támaszkodhatunk és ami által emelt fővel járhatunk.

Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/1
Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/2
Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/3
Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/4
Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/5
Fotógaléria – Karácsonyi hangversenyek Zobor-vidéken – KFE-KeTK Nyitra – 2014/6