Zobor Hangja Vegyeskar

Zobor Hangja Vegyeskar

Kolon – Zoboralja – Nyitra megye – Szlovákia

A Zobor Hangja Vegyeskar a facebookon ITT

A Csemadok koloni alapszervezete 1970 telén kezdeményezte az énekkar létrehozását. A rendszeres munka azonban csak egy év elteltével kezdődhetett el, ugyanis ekkorra sikerült karvezetőt találni Dunajszky Géza személyében, így alakulásának éve 1971. 1972-ben felvette a Zobor Hangja nevet.

A 45 tagú vegyeskar első bemutatkozására 1972. február 17-én került sor Kolonban. A III. Kodály-napokon, 1975 júniusában ezüstkoszorús minősítést nyert, melyet 1981- és 1984-ben aranykoszorú követett. 1979-ben Dunajszky Géza elköltözött a járásunkból, a kórus vezetését Simek Viktor vette át. 1990-ig a vegyeskarnak 86 fellépése volt, Nyitra és a nyitrai járás számos faluján kívül szerepelt Losoncon, Léván, Sók-Szelőcén, Galántán, Felsőpatonyban, Füleken, Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott s a magyarországi Zalakomáromban és Lakiteleken.

1989-90 telén, az akkori politikai események miatt a kórus működése leállt. Kilenc évi szünet után, 1999 áprilisában újra elkezdődött a rendszeres munka. Azóta sikeresen szerepeltünk Felsőkirályiban, Pogrányban, Egerszegen, Gímesen, Zsérén, Budapesten és testvérkapcsolataink helyszínein Magyarországon. Több szakrális jellegű műsort tanultunk be, amit a környék templomaiban adunk elő.

Nagyszabású rendezvény volt a milleneum alkalmából rendezett hangverseny, amelyen 7 kórus mutatkozott be, külföldről is.
Az énekkar további sikeres szereplése a Bárdos Lajos-napokon volt Budapesten és az általunk megrendezett ünnepségsorozat folytatása Zoboralján Gímesen, Zsérén és Kolonban.

2002-ben a galántai Kodály-napokon bronzkoszorús minősítést kapott a vegyeskar.

A vegyeskar ez év augusztusában meghívást kapott Dorogra a nemzetközi hangversenyre, ahol nagy sikert aratott. Ősszel részt vett Egerben a Dalolü Magyarország kórusfesztiválon, itt ezüstkoszorús minősítésben részesítették a vegyeskart.

2003-ban a vegyeskar többek között fellépett Tokajban és Egerben.

A régi tagokon kívül az éneklés iránt közép- és főiskolások, valamint alapiskolások is érdeklődnek.

2004. január 1-től a vegyeskart Józsa Mónika karnagy szakmai irányításával Brath Gabriella vezeti. Ez év őszén a vegyeskar eleget tett egy lyoni meghívásnak, ahol egy baráti közösség által megrendezett koncertsorozaton vett részt nagy sikerrel.

A vegyeskar a XIII. Kodály-napokon aranykoszorús minősítést ért el.

2006-ban a legnagyobb rendezvény, amelynek az énekkar is társszervezője volt, az I. Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztivál volt. E rendezvényen ünnepelte a kórus megalakulásának 35. évfordulóját.

Idén a vegyeskar több zenei rendezvényen is részt vesz: a magyarországi Csajág barátközség ünnepségén, a Bárdos Lajos-hetek kórusfesztiválon, a II. Zoboralji Kórusfesztiválom, a hagyományos karácsonyi hangversenysorozaton stb.

A vegyeskar jelenlegi létszáma: 21 hölgy és 12 férfi.

Segédkarnagyok: Balla Viktória és Varga Imre egyetemi hallgatók.

AUDIO:

Éneklő Kolon
A XIII. Kodály Napokon résztvevő kórusok versenyszámai

VIDEÓK:

Zobor Hangja Vegyeskar a youtube-n

Zobor Hangja Vegyeskar – 1
Zobor Hangja Vegyeskar – 2
Zobor Hangja Vegyeskar – 3

Karácsonyi képeslapok

Related Photo Galleries