Egyenlők és egyenlőbbek

Egyenlők és egyenlőbbek

ma7: Egyenlők és egyenlőbbek

„Soha nem fogom tolerálni, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint néhány hete, amikor a szlovák gyermekek számára nem tették lehetővé, hogy szlovák nyelven tanulhassanak!” – jelentette ki Peter Pellegrini, jelezve, nem fogja tolerálni a nagyszarvaihoz hasonló helyzeteket, ahol a község képviselő‑testülete elutasította szlovák osztályok nyitását a helyi magyar alapiskolában…

A facebookon megosztott cikk alatti hozzászólásokból idézem Németh Gabriellát és ugyanott válaszolok:
Bár a Most-Híd orrba-szájba azt komunikálja, hogy megmentették a kisiskolákat, de amint látjuk, ez nem így van.

Az MKP pedig mindent leócsárol, amit a Híd elér, tehát egyik 19 a másik egy híján 20!!!

Kilenc éve, sőt biztosan már előbb is figyelmeztettem:
A 2006-os Monitor-9 felmérő adatai szerint 137 magyar felsőtagozatos iskola végzős diákjainak létszáma alapján vészhelyzet van:
18 iskola / 1-10 diák
19 / 11-15
32 / 16-20
14 / 21-25
10 / 26-30
44 / 31+
tehát a magyar felsőtagozatos alapiskolák 27%-a az összeomlás határán, további 20% pedig a szakadék szélén /mennyi kisiskola lehet hasonló helyzetben?/, az SJE alapításakor sem volt sokkal rózsásabb a helyzet, de az MKP mégis Magyar Egyetemet alapított!

A Zoboralja portálon az írásomban a Monitor 9-es adatok.

Caplovic reformtervezete kellett, hogy a politika, de a szakma is beismerje a vészhelyzetet és mit tettek a törvénytervezet ismerete után?!
Csináltak egy koporsós magamutogatós performansz bemutatót a parlament előtt, később pedig a „3 nagymama“ tiltakozást szervezett Komáromban, és mi az eredménye mindennek, hogy szép sorjában zárnak be a magyar iskoláink!!!

Németh Gabriellával szemben én a Híd iskolamentését pozitívan értékelem, a kislétszámú iskolákat nem zárták be, mint az eredeti törvénytervezetben volt, CSAK EZZEL NEM LETT TÖBB DIÁKUNK, ezért pedig nem a Híd a főbűnös, hisz az összes érdekvédő szervezetet az MKP irányítja.
De nem is a szülők a főbűnösök, hanem a közéleti vezetők, iskolák, óvodák, szülői és pedagógus szövetség, mert nincs semmilyen megmaradási program!!!
Már néhány éve emlegetem az utánpótlás nevelési és köldökzsinór programot az iskolák részére, de nem a mo-i köldökzsinór programot, hanem a sajátunkat, hogy 9 iskolaév után még erősebb köldökzsinórt kell fonni a volt diák és alma matere között!!!
A gyerekszaporulat megduplázására 2013-ban Kolonban az iskolamentő fórumon tettem javaslatot, melyet kényszerből kezdeményeztem, mert hiába voltak a baráti beszélgetések, a megmaradás útjára egyetlen lépéssel nem jutottunk előre, sajnos a 2013-as iskolamentő fórum sem hozta meg az előrelépést, csak tovább sodródunk és morzsolódunk, pusztulnak az iskoláink és magyarságunk!

Én a kislétszámú alsó és felsőtagozatos iskoláinkat EGY oktatási-nevelési központba helyezném bölcsődétől kezdve, ezzel néhány évtizeddel eltolnánk a végleges, VÉGZETES bezárásukat, ez alatt az idő alatt pedig egy erős identitású generáció kinevelését kellene véghezvinni.
Mert a 10 alatti létszámú alsó tagozatos és a 30 körüli felsőtagozatos iskolák haldokolnak, ezért semmilyen magyar lelkületet nem sugározhatnak a közösség felé, az oktatatási és nevelési központnak sokkal több lehetősége van, sokkal erősebb a megtartó ereje, több diák, erősebb közösség, több pénz, több pedagógus, sokkal több aktivitás…
Tehát az alapiskoláink megmaradását csakis így lehet megmenteni, a megerősítésükkel, tornaterem, uszoda stb., hogy mindenben sokkal jobbak legyenek a szlovák iskoláknál!

De egyetértek Németh Gabriellával Pellegríni fenyegetésére tett megjegyzésére, csak én tovább mentem, az Orbánnal történt találkozón a fenyegetés ellen miért nem tiltakozott Orbán Viktor, mikor oly gyakran tiltakoznak az ukrán kormány kisebbségellenes politikája ellen ???!!!
És ha a Híd nem tiltakozott – pedig kellett volna – akkor miért nem tiltakoztak a civilek, a Pedagógus és Szüli Szövetség stb.?! Mert nincsenek civilek, csak álcivilek, mert minden civil szervezetet az MKP irányít, és ezért pusztulunk!!!
Mellesleg a rendszerváltás után a szlovákiai magyar politika és politikusok okozták a legtöbb kárt a közoktatásunknak, bizniszt csináltak belőle.
Lásd Zoboralja, minta vagyunk, és ezen az úton jár szlovákia magyarsága, mely a történelem süllyesztőjébe vezet, hiába figyelmeztetek már lassan 20 éve, de a forint milliókkal borított útról az érdekmagyarok csak nem akarnak letérni a megmaradás útjára, mert ezért keményen meg kellene dolgozni!!!
A rendszerváltás nálunk nem következett be, ugyanúgy mint 1990 előtt a politika és politikusok irányítanak mindent, csak nem a közösség érdekében, a prioritások csak sokadrangúak…

Balkó Gábor
Kolon, 2018. júl. 5.

A nagyszarvai szlovákok szlovák iskola igénylése

A facebookon a hozzászólások pdf-ben