Egy nagyon tanulságos vita

Egy nagyon tanulságos vita

Egy nagyon tanulságos vita

A nyelvtörvény végrehajtási utasításainak jóváhagyása után Fico kijelentette, hogy az államnyelvtörvény ügye Szlovákia nagy diplomáciai sikere, amelyre építeni kell…
A BUMM internetes hírportálon a cikkhez kapcsolódó vitában ezért rendesen megkapta a magáét, amivel semmi gondom.
Azt a hozzászólást idézem, ahol beléptem a vitába:
„Soha nem szavaztam a fideszre, most sem fogok, de remélem Viki jól seggberúgja ezt a hülye drótostótot.“
A SME épp aznap írta:
„Az MKP felkínálja magát a SMERnek a megyéken!
A pártok kialakították a kerületi koalíciókat. Majd mindenhol a Smer HZDS dominál. Az MKP a jobboldali együttműködést megyei funkciókra cserélte.“

Belinkeltem a cikket ezzel kiegészítve:
„Márcsak az MKP jobban tudja, mint Ti, akkor mit háborogtok Ficon?!“
A SNS-t meg sem említettem, pedig a SME cikkéből azt is megtudhatjuk, hogy az MKP az SNS-t sem veti meg, ha megyei funkciókról van szó!
Jött a mosolygós magyarországi válasz:
„Hahha!
bg! Kezdjük ott, hogy a "jobboldal" adta fel az MKP-val való együttműködést. Gondolj csak azokra a településekre, ahol a KDH, az SDKÚ vidáman együttműködik a SMER-rel, HZDS-szel azért, hogy kiszorítsák a magyarokat.
Sajnálom, ha ennyire nem látod a fától (Duraytól) az erdőt: a szlovák politikában nincsenek játékszabályok, fullcontact van, fejre és lágyékra is ér ütni, rúgni.
Mi a büdös fenének linkelsz be ekkora marhaságokat?“

Erre a válaszom:
„Miért adta fel a jobboldal az MKP-val való együttműködést?
Mert az MKP megszavazta a Lisszaboni Szerződést egyedüli jobboldali pártként!
És tudod mikor történt ez?
Azután, hogy Mikolaj olyan földrajz tankönyveket adott ki, melyekből eltüntették a magyar földrajzi megnevezéseket!!!

Hogy érthetőbb legyen, belinkeltem a 2008 februári 7-i véleményemet /klikk ide/
majd folytattam:
Vajon miért volt olyan sürgős elfogadni az MKP-nak Lisszabont, mit kapott érte, Csáky könyvének kiadását fedezte a Smer?!
Már ajánlottam Neked, hogy odahaza csináljatok rendet, ne oszd itt az észt nekünk odaátról!!!“

Ezt követte egy felvidéki hozzászólás:
„BG, üzletet kötni az ellenféllel más dolog, mintsem az ellenfélnek megadni magunkat.“
Erre a válaszom:
„Megáll az eszem!
Te elfogadod az üzletelést?!
Itt van néhány pontban, mit kellett volna tenni "üzletelés" helyett a tankönyvek esetében, hasonlóan a nyelvtörvényelleni tiltakozásnál, nem MKP kampánydáridózni!!!
Áruld el, mi az üzletkötés eredménye, mit tud felmutatni az MKP?!“

Aztán jött a jollyjoker Felvidékről, az én MKP fóbiám, gyakori még a paranoia, elmebeteg, tolvaj. A magyarországi testvérünk pedig Fico pribékjeihez hasonlított, íme:
„bg!
Felvidéken is otthon vagyok, ahogy a felvidékiek Magyarországon itthon vannak. Ideje lenne leszámolnod a "ti és a mi" felfogással, mert ennél rombolóbb gondolat nincs a magyarság számára. A legócskább Ficó-pribékek és Gasparovics féle "lények", valamint nagyszombati futballdrukkerek próbálják arra terelni a felvidéki magyarság tudatát, hogy ők (ti) sehova sem tartoztok és hogy magatok vagytok.
Miért fújsz velük egy nótát akarva vagy akaratlanul?!
Tudomásom szerint a magyarellenes megyei, városi szlovák nagykoalíciók már lisszaboni szavazás előtt is léteztek. Ez az egyik. A másik, hogy erőtlen az az érved, hogy ez volt a "büntetés", hiszen ha a SMER-rel való megegyezés miatt büntetet valaki, akkor hogyan köt éppen koalíciót a SMER-rel. A másik: olyannyira nem áll az érved, hogy Dzurinda éppen az MKP-val erősítette meg verbálisan a kapcsolatot, és maradt hűvös a Híddal szemben.
Javaslom, hogy kicsit tájékozódj jobban a felvidéki politikában. Soha nem késő tanulni“.

Erre a válaszom:
„Én ezt írtam:
Már ajánlottam Neked, hogy odahaza csináljatok rendet, ne oszd itt az észt nekünk odaátról!!!” Hol van itt a „ti és mi”, és épp odaátról vered a fejemhez a megosztást, mintha odaát testvéries összeborulás lenne?!
Hogy merészelsz sértegetni, Fico pribékezni?! Vagyok olyan magyar mint Te vagy bármelyik melldöngető hazafi, úgyhogy válogasd meg a szavaidat!!!“

Az utolsó mondatára a válaszom:
„Ne oszd itt az észt nekem odaátról!!!“
Ez a mondatom pedig az egyik felvidékinek nem tetszett:
ez meg milyen buzi beszólás volt? szerintem te osztod itt az eszet. kiestél a pixisből, sértődöttségedben meg támadsz mindenkit. értelmes , épitő hozzászólásod a témákhoz annál kevesebb van. kicsit összeszehetnéd magad
Amire a válaszom:
„Nagyon tanulságos vita!!!
Fico diplomáciai sikernek könyveli el a nyelvtörvényügyet, mire néhányan feltűritek az ingujjatokat, amint én bemásolom a SME cikket, hogy az MKP megyeszinten szövetkezik Ficoékkal, kioktattok engem, sértegettek, mert a SME marhaságot ír, az a SME ír marhaságot, mely tegnap kiállt mellettünk nyelvtörvényügyben!!!
Béla te pedig buzizd a jó édes….t!“

A magyarországi „testvérünk“ több okos hozzászólásából az alábbira válaszoltam:
Szerintem a legjobb úton haladunk. Az asszimiláció eredménye mára sokkal súlyosabb lenne, ha nem nyílt volna ki a világ az utóbbi években. Ez a nyitás nem is annyira a politikai változásokkal jött, sokkal inkább az internet megjelenésével, a fogyasztás sokszínűségével, növekvő fogyasztói igényekkel. Elindult (újra) az egymáshoz járás, és már nem csak azok körében, akiknek rokona, barátja élt a határ egyik vagy másik oldalán, hanem azok körében is, akik csak átugrottak valamiért (egy jó leves, valamilyen árucikk stb.). Érdekes, hogy ez utóbbi korábban is megvolt, mégsem született annyi magyar-magyar barátság a 60-as, 70-es, 80-as években, mint mostanság – talán félelemből, talán tudatlanságból.
Itt a válaszom:
Ismét bizonyítod, hogy egyáltalán nem ismered a szlovákiai magyar realitást!
Szerinted a legjobb úton haladunk!
2007-ben Duray kiválasztottjának is hasonló kijelentése volt Bpesten az Esterházy 50-es megemlékezésen, csakhogy ez a jó út az iskolahálózatunk teljes összeomlásához vezet, nemcsak Zoboralján!
Ezen a linken a statisztika, milyen állapotban van az alapiskolahálózatunk – diáklétszámok:

LINK klikk ide
Az igaz, hogy a határok megnyílásával sokkal több kapcsolat létesült, de ezzel lényegesen nem erősödött a magyar identitás, amit az iskoláink rohamos leépülése és a közel 50 ezres veszteségünk bizonyít, ami 2011-ben sem lesz kevesebb, ezek alapján szerintem NAGYON ROSSZ ÚTON haladunk!
Ezt követően a magyarországi „testvérünk“ még két hozzászólásában osztályozza a felvidéki magyarokat, kioktat és leteremt engem:
Egyre zavarosabb vagy. Az összetartozásról volt szó, az, hogy te mit akarsz éppen belemagyarázni, az más kérdés.
Borzasztóan ostoba megnyilatkozásaid vannak. Az a gond, hogy a lényeget nem érted, mégis írsz. Maximum a saját korlátos mikrokozmoszodat érted te, nem a felvidéki magyarokat. Nem vetted még észre, hogy az ide író összes felvidéki magyar rendszeresen megcáfol. Ők sem ismerik a helyzetet, csak te. Fingod sincs, hogy milyen folyamatok zajlanak a Felvidéken, csak írod a közhelyeket, a lényeget viszont nagyon nem érzed. Igazi csehszlovákiai magyar vagy, de abból sajnos a csehszlovákon van a hangsúly. Azokban a felvidéki falvakban, amelyekbe rendszeresen járok, a kocsma előtt szétrúgnák a segged.

Erre a dec. 20-i hozzászólására nem volt válasz, így a cikk a fórumos vitával együtt elsüllyedt, egy utolsó válaszra felélesztem:
Az Óév utolsó napján elbúcsúzok „magyarországi barátunktól“, ezt az építőjellegű testvéri vitát pedig átmentem az utókornak.
csaksikerulegyszer válaszában ott van minden, kioktat engem „csehszlovákiai magyart“, nem értem a felvidéki folyamatokat, én aki 60 évet leéltem a nyelvhatáron!
Sőt csehszlovákiai magyar sem vagyok, hanem inkább csak „csehszlovák“!
Még annyit, hogy
a szlovákiai magyarok létproblémáival kapcsolatos véleményem és nézeteim nem a kocsmák előtt fogannak, hanem az iskolák környékén, templomokban, kultúrális rendezvényeken, statisztikai adatok alapján és több évtizedes tapasztalatból!
Magyarországi testvérünk bemutatta az „összatartozás jellegét“, ez a vita és az utóbbi hozzászólása alapján én nem kérek abból a kettős állampolgárságból, melyet csaksikerulegyszer és hasonló hazafik adnának nekem, mégha aranyból és gyémántból lenne az okirat és Orbán Viktor vagy a köztársasági elnök személyesen adná át, köszönöm!

Ez az építőjellegű vita a BUMM portálon a „Fico: a nyelvtörvény esete Szlovákia diplomáciai sikere“ cikk alatt található.
Az olvasóra bízom, döntse el mi ebből a tanulság!
Balkó Gábor
2009. 12. 31.


Szeretett magyarországi "testvérünktől" megjött a válasz – klikk ide.