Csáky Pál Zsérén

Csáky Pál Zsérén

Csáky Pál Zsérén

Az Új Szó szombati számából (2003.2.1.)értesültem, hogy Zsérén a magyar kisiskola diákjai Csáky Pál miniszterelnök-helyettestől vették át a kétnyelvű félévi bizonyítványt. A bizonyítványosztáson részt vett Szigeti László oktatási államtitkár, valamint a régió parlamenti képviselői és a község polgármestere.
„A cél az volt, hogy látogatásukkal felhívják a figyelmet e peremrégió gondjaira.”
Nem tudom, hogy is értelmezzem ezt a kijelentést. A kormány és parlamenti képviselőink látogatásának köszönhetően kerül napvilágra az iskoláink problémája!?
És kinek a figyelmét kellett ezzel a látogatással felhívni, az itt élőknek, vagy a felsőbb szervekét?
Mi tudunk a problémákról, s a pártunk vezetőinek, parlamenti képviselőinknek és a kormánytagjainknak az elmúlt években többször is felhívtuk a figyelmét a mind nagyobb gondjainkra az iskolaügyben. Ezért nem tartom helyénvalónak úgy beállítani a helyzetet, mintha csak most értesültek volna a problémákról, és majd a látogatásuk indítja be a megoldáskeresést Zoboralja iskoláinak megmentésére.
A gímesi-koloni iskolák ügye már 1998-tól ismert vezetőink előtt. Ez idő alatt Kolonban a szlovák kisiskola felsőtagozatos lett, habár a szomszédos Gímesi Alapiskolában van elég férőhely, s azt is tudjuk, hogy milyen pénzhiány volt és van az oktatásügyben, ennek ellenére engedélyezve lett. Nem úgy a Gímesi AI magyar részlegének különválasztása, a magyar igazgatóság engedélyezése, melyre úgymond semmi anyagi ráfordítás nem szükségeltetett! Miért nem jött akkor a segítség választott képviselőinktől, amikor többször is kilincseltünk náluk? Ha 2000-ben sikerült volna elérni a magyar igazgatóság engedélyezését, lett volna egy kompetens szerv, mely közösen a Szülői Szövetséggel szervezte volna az iskoláink megmentését.
A „más” érdekek miatt elveszítettünk néhány évet, melyet nagyon nehéz lesz bepótolni egy „gyors elemzéssel”!
Balkó Gábor
Kolon, 2003-02-02