Csáky Pál Zsérén (2003.02.01)

Csáky Pál Zsérén (2003.02.01)

Csáky Pál Zsérén (2003.02.01)

A zsérei gyerekeknek tegnap Csáky Pál miniszterelnök adta át a bizonyítványt

Mi lesz a zoboralji iskolákkal?

Zsére. A zsérei alsó tagozatos magyar kisiskola 18 tanulója tegnap Csáky Pál miniszterelnök-helyettestől vehette át a kétnyelvű félévi bizonyítványt. A rendhagyó bizonyítványosztáson részt vett Szigeti László oktatási államtitkár, valamint a régió parlamenti képviselői és a község polgármestere. A cél az volt, hogy látogatásukkal felhívják a figyelmet e peremrégió gondjaira. Az intézménynek jelenleg két kis elsőse van, és Balkó Szidónia igazgatónő elárulta, szeptemberben ugyancsak két új tanuló érkezik. Ám az ezt követő tanévben sajnos egyetlen elsőse sem lesz Zsérének, és a környező falvakban is egyre kevesebb gyermek születik. Az iskola és az önkormányzat fontolgatja, hogy a jövőben a szomszédos településekkel tartana fent közös iskolát.

„Szeretnénk átfogó képet kapni a zoboraljai helyzetről, az elemzés két-három héten belül megvalósulhatna, és márciusban találkozót hívnánk össze. A kormánytagok, államtitkárok, parlamenti képviselők, valamint az érintett községek polgármesterei és pedagógusai vitatnák meg, mi lehet a zoboralji iskolák számára az optimális megoldás. Azt is mérlegelni kell, hogy ha egy kis faluból elköltözik az iskola, a település kulturális élete hanyatlani kezd, és a szülők is elkényelmesednek. Nem biztos, hogy utaztatni fogják gyermeküket. Mi megtesszük a rendszerbeli változtatásokat, átadjuk az illetékességeket, és a pénzt, amellyel gazdálkodhatnak az önkormányzatok. Szeretnénk e régió értelmiségét arra ösztönözni, hogy kezdjen el felelősen gondolkodni. Elképzeléseikhez a politikai, anyagi támogatást meg tudjuk ígérni – nyilatkozta lapunknak Csáky Pál.

Zsebi Józseftől polgármestertől megtudtuk, Zsérét közvetlenül érinti a vasúti szárnyvonalak megszüntetése. Naponta közel harmincan utaznak a vonattal, és a helyi mészgyárba is vasúton járnak be a környékről. A Nyitrára utazó iskolások egy része is vonattal jár, s félő, hogy most a községet elvágják a kerületi székhelytől.
(száz)
ÚJ SZÓ-TUDÓSĺTÁS

Az Új Szó szombati számából értesültem, hogy Zsérén a magyar kisiskola diákjai Csáky Pál miniszterelnök-helyettestől vették át a kétnyelvű félévi bizonyítványt. A bizonyítványosztáson részt vett Szigeti László oktatási államtitkár, valamint a régió parlamenti képviselői és a község polgármestere.
„A cél az volt, hogy látogatásukkal felhívják a figyelmet e peremrégió gondjaira.”
Nem tudom, hogy is értelmezzem ezt a kijelentést. A kormány és parlamenti képviselőink látogatásának köszönhetően kerül napvilágra az iskoláink problémája!?
És kinek a figyelmét kellett ezzel a látogatással felhívni, az itt élőknek, vagy a felsőbb szervekét?
Mi tudunk a problémákról, s a pártunk vezetőinek, parlamenti képviselőinknek és a kormánytagjainknak az elmúlt években többször is felhívtuk a figyelmét a mind nagyobb gondjainkra az iskolaügyben. Ezért nem tartom helyénvalónak úgy beállítani a helyzetet, mintha csak most értesültek volna a problémákról, és majd a látogatásuk indítja be a megoldáskeresést Zoboralja iskoláinak megmentésére.
A gímesi-koloni iskolák ügye már 1998-tól ismert vezetőink előtt. Ez idő alatt Kolonban a szlovák kisiskola felsőtagozatos lett, habár a szomszédos Gímesi Alapiskolában van elég férőhely, s azt is tudjuk, hogy milyen pénzhiány volt és van az oktatásügyben, ennek ellenére engedélyezve lett. Nem úgy a Gímesi AI magyar részlegének különválasztása, a magyar igazgatóság engedélyezése, melyre úgymond semmi anyagi ráfordítás nem szükségeltetett! Miért nem jött akkor a segítség választott képviselőinktől, amikor többször is kilincseltünk náluk? Ha 2000-ben sikerült volna elérni a magyar igazgatóság engedélyezését, lett volna egy kompetens szerv, mely közösen a Szülői Szövetséggel szervezte volna az iskoláink megmentését.
A „más” érdekek miatt elveszítettünk néhány évet, melyet nagyon nehéz lesz bepótolni egy „gyors elemzéssel”!
Balkó Gábor
Kolon, 2003-02-02