Bíborpiros szép rózsa (2005. nov. 19. – 20.)

Bíborpiros szép rózsa (2005. nov. 19. – 20.)

Bíborpiros szép rózsa, Dunaszerdahely (2005. nov. 19. – 20.)


Nehéz helyzetben volt a zsűri, hiszen minden előadás egyedi és magas színvonalú volt

Idén is nyílt bíborpiros, szép rózsa

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is” – olvasható ugyancsak Kodálynál, és hogy ez mennyire igaz, tanúsítja a tájainkon egyre erőteljesebbé váló népzenei-hagyományőrző mozgalom, melyet gyakran a nem épp ide illő „amatőr” jelzővel is szeretnek ellátni. Pedig népzene csak egy van: a „nép ajkán” termett, az eredeti.
A Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő Dunaszerdahelyen megrendezett országos döntőjének felhozatalára „eredetiség” szempontjából nem is lehetett panasz, hiszen az egész Felvidékről összesereglett szólisták és csoportok valóban az adott tájegység népzenei hagyományainak javát mutatták be.
„A zsűrik a járási és területi fordulók lebonyolítása során összesen kétszázhuszonkét produkciót hallgattak meg, ennek közel felét a népdalkörök és citerazenekarok előadásai tették ki – tudtam meg Huszár László szervezőtől, a Népzenei Adattár vezetőjétől. – Dunaszerdahelyen, az országos döntőben hatvanhárom produkciót mutattak be, majd az értékelést követően a szakmai zsűri harminckettőt sorolt be a gálaműsorba. Meg kell jegyeznem: a Bíborpiros szép rózsa immár harmadik ízben a Vass Lajos Népzenei Verseny válogatója is, a kiválasztott szólisták és csoportok ennek Kárpát-medencei döntőjében vesznek részt.”
A zsűri társelnökei Ág Tibor népzenekutató, valamint Olsvay Imre, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa voltak, de helyet kaptak benne népzenészek, énektanárok is. Figyelembe véve, hogy a két nap alatt szakmai megbeszélések is zajlottak, biztos vagyok benne, hogy a megmérettetésen kívül a csoportok és egyéni előadók a lehetőségnél jóval többet kaptak.
Nehéz helyzetben van e sorok írója, amikor arra vállalkozik, hogy a színvonalas előadások sorából akár egyet is kiemeljen. Mégis: az Écsi Gyöngyi népdalénekes vezette Berkő, azaz Berzéte-Kőrösi Népdalkör, mely felső-gömöri lakodalmas szokásokat mutatott be, üde színfoltja volt a rendezvénynek.
A nevezett falvak – azaz Berzéte és Kőrös – Felső-Gömör legészakabbra, a nyelvhatár peremén fekvő települései közé tartoznak. Ott, ahol három évtizede nincs magyar tannyelvű alapiskola, és a Berkő az egyetlen magyar intézmény, nincs könnyű dolguk azoknak, akik a több évszázados hagyományok ápolását felvállalják. A népdalkör mégis működik – huszonnyolc állandó taggal, több „szimpatizánssal”, évi két-háromtucatnyi fellépést vállalva. Az énekkar aranysávos minősítést nyert, és mint Szendi Erzsébet, a Berkő Polgári Társulás (mert ilyen is van!) elnöke elmondta, Erdélyben csakúgy ismerik őket, mint az anyaországban. A csoport tagjai által felgyűjtött és előadott népzenei anyagot 2000-ben hangkazettán, a további gyűjtés eredményeit pedig idén CD-n is megjelentették. Még egy fontos, bár hihetetlennek tűnő momentum: az anyagiakban nem bővelkedő Berzéte önkormányzata évente mintegy hatvanezer koronával támogatja a csoportot. Merthogy a jó szándék önmagában kevés.
Az országos népzenei vetélkedő szakmai zsűrije három kategóriában osztott ki díjakat. A csoportok és a szólisták kategóriájában Rézműves Róbert (Síd), Paksi Szilvia (Nagymegyer), Bencz Gabriella (Kolon), Jámbor Mónika (Ipolyság) és Száraz Márk (Nagykér) szólisták, illetve a Téliződ Női Éneklőcsoport (Nyitrageszte), a Kolonyi Gyöngykoszoró (Kolon), a Gímesi Hagyományőrző Csoport, a Szepsi Asszonykórus, a Százdi Citerazenekar és a Péderi Vegyes Kar bizonyultak legjobbaknak. A színvonalas előadásért nívódíjjal tüntette ki a zsűri Renczés Dóra (Felsőszeli), Csámpai Péter (Gímes) és Tóth Zsuzsanna (Pográny) népdalénekeseket, Mézes Mátyás zselízi hegedűst, valamint a Rozmaringsarj Népdalkört (Szina), a Csitári Menyecskekórust, a Felsőszeli Leánykart, a naszvadi Búzavirág Vegyes Éneklőcsoportot, a Nagykéri Női Éneklőcsoportot, a jánoki Napsugár Női Éneklőcsoportot, a nagycétényi Kútyika Női Éneklőcsoportot, illetve a Cimbora Férfi Daloskört Békéről.
A Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében Felvidéket Rézműves Róbert, Paksi Szilvia, Bencz Gabriella, a Téliződ Női Éneklőcsoport, a Kolonyi Gyöngykoszoró, Jámbor Mónika, Száraz Márk, a Gímesi Hagyományőrző Csoport, a Szepsi Asszonykórus, a Százdi Citerazenekar, illetve Mézes Mátyás képviselik majd. Remélhetőleg onnan sem térnek haza díjak nélkül, bár a hagyományok és népi kultúránk megőrzése előbbre való minden vetélkedésnél.

LŐRINCZ ADRIÁN
Új Szó, 2005. nov. 24.

 Zoboralja hagyományőrzői ismét remekeltek!
BG