Beszéljünk magyarul?!

Beszéljünk magyarul?!

Kedves Mindenki!

Talán nem is nekem kellene e topicba irni, hanem lányomnak-vejemnek, akik újsüttetű szülők s igy én meg ujsüttetű nagypapa vagyok.

Ők amolyan “félvegyes” házasságban élnek – angol nyelvterületen. Ez alatt azt értem, hogy lányom Magyarországról “oda szerelmesedett” és férjhez ment egy ott született, de több, mint 40 éve kivándorolt magyar szülők fiához.

Vejem jol ert magyarul, ugyanakkor erosen tori a magyar nyelvet es persze otthon – mivel lanyom kivaloan beszel angolul – csaknem kizarolag angolul beszelnek. Legfeljebb lanyom szo olykor-olykor egy-egy magyar mondatot a beszedebe.

Vejem szulei kitunoen (akcentus nelkul)beszelnek magyrul, de szinte reflexszeruen keverik a magyar es angol mondatokat. Epp, ahogy eszukbe jut…

Szemely szerint en, de lanyom is nagyon szeretne, ha magyarsagunk tovabb elne most szuletett kislanyaba/kisunokankba. Es persze ezt vejem sem ellenzi. Olyan keresztnevet is valasztottak neki szulei, amelynek pontos magyar megfeleloje is van. S mint ahogy szulei es vejem szulei kettos allampolgarok, az lesz par honapon belul a kis csoppseg is.

Mar most – par hetes korban – felvetodott, hogy hogyan tanitsak a gyerekuket a magyar nyelvre?

Azt talaltak ki, hogy a nyelvhasznalatot megosztjak egymas kozott: lanyom csak magyarul, vejem csak angolul fog vele beszelni. Elkepzelesuk szerint ez lesz a leginkabb celrevezeto, mert ott se kozelben-se tavolban magyar ovoda/iskola nincs s bar van magyar kozossegi elet, a magyarok elegge kis lelekszamban elnek arrafele.

Termeszetesen mar beszereztunk egy-ket mondokas konyvet is.

Nem is olyan regen lattam a magyar TV musoran egy olyan 25 ev koruli ujzelandi lanyt beszelni, aki ott szuletett magyar szulok gyermeke s az en fuleimnek akcentus mentes magyarsaggal beszelt – mar nem is tudom mirol. (Nekem ugyanis az elobbi es nem az utobbi volt lenyeges…) Azt szeretnem es azt szeretnenk, ha a kis csoppseg felcseperedven – talan ha nem is olyan szepen, mint az emlitett ifju holgy, de – jol beszeljen a mi anyanyelvunkon.

Bizonyara a Forum latogatoi kozott vannak olyanok, akik e teren tapasztalatokkal rendelkeznek. Az o tanacsaikat, tapasztalatukat kerem.

Frimi
2004-01-26 00:07
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=74&forum=75&start=60