Balassi, a borok barátja – Nyitracsehi – JURTA – 2013. febr. 17.

Balassi, a borok barátja – Nyitracsehi – JURTA – 2013. febr. 17.

Balassi, a borok barátja

A VIII. Bálint napi Balassi-fesztivál zárórendezvénye Nyitracsehin

Vályi András, nyelvész és geográfus (1764-1802), a pesti egyetem magyar nyelv- és irodalom tanára a legnagyobb, forrásértékű munkájában a Magyar Országnak leírásában Csehiről többek között ezt írja: "CSEHI. MAGYAR falu Nyitra Vármegyében, földes Ura az Esztergomi Káptalanbéli Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Csetény vize mellett, Nagy Emõkéhez közel, ’s ennek filiája, Nyitrától egy, és 1/4. mértföldnyire, tûzre, és épûletre való fája elég van, szõlö hegyei nagyok, és termékenyek, helyben borait könnyen eladhattya, földgyei, és réttyei elsõ Osztálybéliek, legelõje elég, malma alkalmatos, és Nyitrán piatzozása jó, elsõ Osztálybéli."
     Valóban, a borkultúra a településen akkor is virágzott, amikor a kultúra más ágazatai elakadtak. A szőlőtermelés még a XVI. század közepén elkezdődött, tehát abban az időben, amikor Balassi Bálint élt. A település feletti lejtőkön elterülő szőlőhegyen kezdetben a kadarka öntermő fajtáit termesztették, de ugyanúgy kedvenc fajta volt az otelló, manapság pedig áttértek a nemesebb szőlőfajták termesztésére. A szőlőhegyen ma kb. 170 borospince van.
     A 2013. február 17-én megrendezésre kerülő Balassi-délután célja, összhangban a VIII. Bálint napi Balassi-fesztivállal, kiemelni a költészet kapcsolatát a zoboralji borkultúrával. A rendezvény lényegi tartalma rendhagyó: A történelmi és kulturális részen túl, bemutatni Zoboralja különböző települései borászainak termését. A versenyre beküldött mintákat a bizottság csak abban az esetben fogadja el, ha a bor bemutatásánál, a bemutató család valamelyik tagja Balassi Bálint költeménnyel szerepel a bizottság előtt. Nem kimondottan a bor minősége a lényeges, hanem a családtagok együvétartozásának a demonstrálása – összhang a bor és az művészeti megnyilvánulás között.

     A nyertes borok készítői és az előadók között értékes díjakat osztunk ki, minden résztvevőnek ajándékkal kedveskedünk.

A rendezvény Kátai Zoltán, Tinódi díjas énekmondó Balassi Bálint megzenésített verseiből válogatott műsorával végződik. 

Benevezési határidő: 2013. február 15-ig Csámpai Ottónál, a Jurta Látványtár tulajdonosánál a csottoster@gmail.com címem vagy a 0903-453-514 telefonszámon.

Fotógaléria – Balassi, a borok barátja