„Az MKP jobban szól Bugár Bélánál” – megyei választások

„Az MKP jobban szól Bugár Bélánál” – megyei választások

„Az MKP jobban szól Bugár Bélánál”

Ezen a címen olvasható az MKP pozsonyi kampányfőnökének választási elemzése a Bumm internetes portálon, így folytatja:
„Sommásan talán így jellemezhető leginkább a 2009-es megyei önkormányzati választások eredménye Szlovákiában,  legalábbis az MKP és a Most-Híd között magyar jelöltekben mért 40:2 mandátumszám alapján. A szlovákiai magyarok ezzel tetszik vagy sem, (a korábbi közvélemény-kutatásokhoz képest jóval reprezentatívabb) véleményt is mondtak, melyet ahogy az lenni szokott, sokan sokféleképpen értékelnek. Írásunkkal ezen vélemények sora bővül, mégpedig a választásokat testközelből végig güriző, saját bőrét is vásárra vivő kampányilletékes tapasztalataival.
Valljuk meg őszintén,  magyar szempontból ez a megyei választás  elsősorban az MKP és a Most-Híd versengése miatt volt érdekes.
Ilyen szempontból a 40:2-es végeredmény duplán meglepetés. Egyrészt az MKP valószínűleg nem számított ekkora különbségre, a Most-Híd pedig ekkora leégésre. Mert égtek, mint a Reichstag, ehhez kétség sem férhet, próbálják bárhogy is kozmetikázni, relativizálni az  eredményt. (Karikák száma, pártra adott öszszavazat, “újak vagyunk a porondon”, stb.).”

A szerző felteszi a kérdést: az előző választásokhoz képest a 18-al kevesebb mandátum vereség vagy tisztes helytállás, majd a szlovák pártok eredményéhez viszonyítva megállapítja:

az MKP mostani egyharmados gyengülése reális eredmény, annak minden tanulságával együtt. Csak ahhoz hogy ezt észrevegyük és belássuk, az kell, hogy összefüggéseiben legyünk képesek és hajlandóak nézni a dolgokat. Főleg, miután a Most-Híd projekt sikeresen megosztotta a magyar választókat.

Már az utolsó mondaton lehet vitázni, de nem ezért ültem a billentyűzethez.
A kampányfőnök vastagon kiemelt alcímmel folytatja:

Néhány konkrét számadat ennek alátámasztására

Az MKP Nyitra megyében az újvári és a lévai járásban maradt teljesen hoppon, miközben ha a karikákat nézzük, látható, hogy Léván hat, Újvárban egyenesen hét képviselőjelöltjük maradt rögtön a vonal alatt, akiknek éppen annyi karika hiányzott a bejutáshoz, amennyit a Most-Híd elvett tőlük. Ugyanez a helyzet Nagyszombat megyében, a galántai járásában is, ahol három MKP-st likvidált a Most-Híd, és részben Besztercebánya megyében, annak is a  rimaszombati, ill. nagykürtösi járásában, valamint Kassa megye rozsnyói, és Kassa-környéki járásában is. Csak az utóbbi két helyen nyolc MKP-s képviselő végzett rögtön a vonal alatt, alig pár tíz, pár száz szavazat híján ahhoz, hogy bejussanak. E karikák, mondani sem kell, a futottak még kategóriában került “hidasok” nevei mellett találhatók.
Adódik a kérdés, hogy nem ez volt-e az elsődleges célja a Most-Híd projektnek, magyarán megosztani a magyar választókat? Hisz jelöltjeik döntő többsége outsiderként teljesen megbukott, miközben naivitás volt abban bízniuk, hogy a Béla Bugár – Bugár Béla nevével címkézett billboardok, szórólapok és miegymás majd  automatikusan bejuttatják őket. “Bugár Béla hiteltelen emberekkel vette magát körül, ezért nem szavazunk rá”, ez volt az általános vélemény országszerte a magyarlakta vidékeken.

Ez az, amiért szólni merészkedem, az MKP pozsonyi kampányfőnöke konkrét számadat nélkül a Hídra keni a 18-as veszteséget és „általános véleményként” hiteltelen embereknek nevezi a Híd tagjait és jelöltjeit!

Akkor nézzük meg közelebbről mit mondanak a számok!

Érsekújvár
az utolsó befutónak 5727 karikája van, a vonal alatti legtöbb MKP karika 3194, legtöbb Híd karika 1649, tehát Újvárban MKP+Híd=4843, vagyis mégha összeadódtak volna a karikák, akkor sem lett volna MKP képviselő az újvári járásban.
A +1 képviselői helyhez + 885 karika kellett volna, ha a 2:1 arányt vesszük ez további 590 MKP és 295 Híd karika, vagyis 18,47%-al több magyar választó kellett.
+2 képviselői helyhez + 1035 karika, 2:1 arány esetében ez 690/346, ami +21,6% magyar választót igényelt.
+3 képviselői helyhez +1730 karika, 2:1 arány esetén ez 1154/566, ami +36,13% magyar választót tesz ki.

Újra olvasva pontosítanom kell: 18,27%, 27,37% és 35,72%.
Ezek a számadatok egyetlen párt vagy a két párt koalíciója esetében értendők, ha mindkét párt külön-külön indul, akkor a 2:1-es arányt véve alapul 1/3-dal több választó kell a mandátumokhoz, vagyis
+1 mandátumhoz +885+295 magyar választó, ami +24,36%
+2 mandátumhoz +1035+345 magyar választó, ami +28,49%
+3 mandátumhoz +1730+577 magyar választó, ami +47,63%

Ezek a 2009-es megyei választások eredményeinek alapján  csakis a megyei választásokra érvényesek – kiegészítve 2009.dec.8-án.

Léva
A nyerő karikák: 7652,7476,5983,5792,5502,5173,5018,4947,4507
MKP – 3675,3666,3581,3483,3463,3462,3392,3307,3017
Híd – az első három – 2096,2081,1880
A jelölt neve alapján az első kettő szlovák ezért Andruska Csilla karikáit (1880) veszem alapul – teoretikusan Léván +5 képviselő lehetett volna.
Az nem vitás, hogy a Híd jelöltjeit  az MKP-ból kiábrándultak és szlovákok karikázták, ezért biztosra veszem, ha nem lett volna a Híd, az MKP jelöltjei akkor sem kaptak volna +1880 karikát.A Híd karikák 70%-a már csak +2, 60%-a +1 képvislőhelyet eredményezett volna, és a Híd magyar karikáinak 45%-ával az MKP jelölt már a vonal alatt lett volna.
Tehát e 2 járásban az idézetben említett lehetséges +13 (6+7) megszerezhető mandátumból  esetleg +1 valószínű, tehát az MKP pozsonyi kampányfőnöke valótlanságot állított!

A többi járásban már nem ennyire kirívó a kampányfőnök „objektivitása”, ahhoz pedig nem kell szakértelem, hogy a karikák számából következtessünk, ennél a részvételnél a Híd nélkül sem lett volna +18 MKP mandátum! 

Nyitra-megyében ismét kevesebb a magyar képviselő, ez minek a következménye?

Elsősorban a szlovák nagykoalíció létrejötte illetve az érsekújvári járás kettéosztása befolyásolta legnagyobb mértékben a magyar képviselők számának csökkenését, de mi okozta a szlovák nagykoalíció létrejöttét?!
Ezért csakis a megyei MKP-t terheli felelősség! A 2001-2005-ös időszakban „győztes mindent visz” alapon politizáltak, ahelyett, hogy szlovák koalíciós partnert vagy partnereket biztosítottak volna hosszútávra. Tehát az MKP rövidlátó politikájának a következménye, hogy már csak statiszták leszünk a Nyitra-megyei parlamentben, ezt csak úgy tudnánk ellensúlyozni, ha a szlovák választókhoz képest kétszerannyian járulunk urnákhoz.

Mi befolyásolta a megyei választások „magyar” eredményét?

1. kampány:
-már a tisztújító közgyűlés előtt (2007) kemény Bugár-ellenes kampány Csáky részéről
-Bugárék kiválása utáni MKP-Csáky kampány: árulók, vágóhíd….
-a nyelvtörvényellenes tiltakozás valójában MKP kampánygyűlés volt a DAC stadionban
-MKP Hírvivő, Felvidék.Ma, ha összevetem velük az Új Szót és Paramétert, az MKP mindenképp keményebb sőt durvább kampányt folytatott
-csütörtök este kampánycsendben Csáky élőben a DunaTV-ben
-szintén ezen este a Felvidék.Ma leközöl egy Híd ellenes cikket, végbél, salak, sz.r….
Ezt láttam Nyitráról, itt palkátháborút nem észleltem, a Szabad Újságot nem olvastam, de mivel a Felvidék.Ma főszerkesztője szorosan kötődik a hetilaphoz, ezért elképzelhető hasonló agymosás, mint a Felvidék.Ma internetes hírportálon (egyedüli szlovákiai magyar hírportál, ahol nincs lehetőség hozzászólni a cikkekhez). 
2. az MKP-nak stabil választótábora van, míg a Hídnak ilyen nincs
3. míg az MKP stabil választói csakis az MKP jelöltjeit karikázták, addig a Híd jelöltjeire leadott karikák mellett az MKP jelöltjei is karikázva voltak, vagyis az átfedéseknél az MKP-sok kevesebb százalékban karikáztak Hidast, mint fordítva – ezt csak néhány zoboralji falu alapján feltételezem.
Nem vitás, a választásoknál közrejátszott a Híd megalakulása és megmérettetése, de a gyengébb szereplésért csakis Bugárékat hibáztatni nem más, mint piszkos propaganda, az MKP felelősségének áthárítása másokra, a szakadást kiváltó belső okok kendőzése!

Nézzük a nyitrai járást

Zoboralján az MKP tisztességtelen kampányt folytatott, amire felhasználták a Zoboralji lakodalmas bemutatóját, az elsőseink ajándékozását, s egy héttel a választások előtt a Csemadok 60-ast ismét a Zoboralji lakodalmassal, melyen a Csemadok helyi szervezetein kívül jelen volt 10 hagyományőrző csoport, – az egyik csoport vezetője a Híd jelöltje volt, de csakis MKP jelölteket kampányoltak!
Tudvalevő, hogy a nyitrai járásban magyar párt jelöltjének semmi esélye megyei képviselőhelyet szerezni, s ha ez így van  nem értem a járási Csemadokot, miért csapódott az MKP mellé, miért nem lehetett az 5 MKP jelölt mellett a 3 Híd jelöltet is bemutatni, mert ez lett volna tisztességes, így a csemadokosok egyértelműen az „oszd meg és uralkodj” program kiszolgálóiként mutatkoztak be Zoboraljának!
Ladányi MKP-ja ismét bebizonyította, hogy a megyei választások nem Zoboralja magyarsága érdekében történtek, hasonlóan, mint 2001-ben, mikor a  megyei választásokat a parlamenti bársonyszék megszerzésének előkészítésére használta félrevezető hazug propagandával (két jelöltnek esélye van), most csak annyi volt a változás, hogy több jelötje volt az MKP-nak.
A Hídnak nem volt járási kampánygyűlése és valószínű kevesebb községben szerveztek lakossági fórumot, ennek ellenére nincs nagy különbség a megszerzett karikák között, kivétel Balkó Róbert, aki elég magasan verte a többi jelöltet, ami nem véletlen, hiszen a tavalyi Kormorán koncertes ajándékosztás, az idei Zoboralji lakodalmas és ajándékosztás kapcsán erős reflektorfényben volt, ez magyarázza a biztos győzelmét.
MKP: Balkó Róbert -1540, Ladányi Lajos – 1264, Molnár Zoltán – 1094, Varga György – 1051, Kupeček Róbert – 973
Híd: Mészáros Ferenc – 1163, Száraz Vendel – 1031, Púchovský László – 1017.
Habár Ladányi a médiában sokkal több teret kapott a győztesnél, mégis alulmaradt, a megyei választásokon másodízben, először 2001-ben a másik jelölt Finta Rudolf verte meg, ezért a 2005-ös megyei választásokon parlamenti képviselőként inkább nem kockáztatott, egyedül indult.
Nagyon érdekes lesz a 2010-es év, Lajos mindenáron parlamenti képviselő szeretne lenni, a mecénása (DM) már néhány éve készíti elő a talajt a futtatására (a Szülőföld Alap egyetlen szlovákiai képviselője, szórványszakértő), kérdés, van-e másvalakinek hasonló ambíciója és Lajos veresége milyen  mértékben befolyásolja  a 2010-es parlamenti jelöltlista összeállítását?!
És ide illik a kérdés: mit tett Ladányi Lajos főállásban képviselői asszisztensként és parlamenti képviselőként Zoboraljáért?! 

Egység vs. árulók

1989 decemberében törölték az alkotmányból a CSKP vezető szerepét, megszűnt az egypártrendeszer.
1998 – Mečiarék törvénymódosítása miatt (koalíciónál a választási küszöb 3×5 %) a parlamenti választások előtt egyesül a 3 szlovákiai magyar párt ill. mozgalom, kényszerből született az MKP, ismét egypártrendszer.
Mennyiben különbözött módszereiben a 89 előtti CSKP és a 98 utáni MKP?
Zoboralji tapasztalatból mondom, az egypártrendszer minden átka jelen volt az elmúlt évtized MKP politikájában, már csak a börtön hiányzott és nincs különbség, ezért az MKP politizálását én visszafejlődésként értékelem, vissza 89 elé, egypártrendszer, centralista diktatúra, cenzúra vagyis a média a párt kiszolgálója, besúgók, káderek-kiválasztottak-kiskirályok, a jók jutalmazása, rosszak büntetése /pályázati támogatások, községek támogatása/, zsarolások, megfélemlítések.
Épp ezért én az egypártrendszer megszűnését, egy másik  párt létrejöttét üdvözlöm.

Az MKP árulózik, Bugárék megbontották az egységet!

Mikor volt egység, és ki az, aki megosztotta a szlovákiai magyarságot?! Vagy minek is nevezzük magunkat, szlovákiai vagy felvidéki magyarok, ez utóbbi a menő, a felvidéki magyar több, jobb, becsületesebb egyszóval magyarabb a többinél?!
Egység? Dehogy!
Az "oszd meg és uralkodj" az MKP megalakulása pillanatától jelen van, 2000-ben Nyitrán, Komáromban, Léván és még további járásokban voltak konfliktusok, de csak én hoztam nyilvánosságra a durayista csapat gátlástalan törtetését. Kértük Bugár Béla segítségét, de nem talált időt a meghallgatásunkra, s mikorra végre megegyeztünk az időpontban, aznap délelőtt gyorsan összeült az Országos Etikai Bizottság és este Bugár Béla már hozta a hírt a megszüntetésünkről. De megértem őt, bár nem fogadom el döntését, választani kellett egy falusi szervezet panaszának kivizsgálása és az MKP egyik alelnöke között, az „MKP egysége” érdekében minket ejtett, így szabad kezet adott Duray Miklósnak és választottjainak! Ekkor még megállíthatta volna a hengert, talán, de így 2007-ben ő is áldozat lett!

S hogy néz ki az MKP "FELELŐS POLITIZÁLÁSA"?

Ladányiék Zoboralját a szakadék aljára juttatták, de ez nem akadály arra, hogy Duray Miklós szórványszakértővé emelje, mint a szlovákiai magyarság nemzetstratégiáját kidolgozó egyik műhelyének vezetőjévé, sőt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány Tanácsának tagjává!
Foci nyelven: „az edző és szakvezetés miatt kiesik a csapat, sőt teljesen széthull, de az edzőt és szakvezetőt kinevezik a nemzeti válogatott élére!"
Aki egységről beszél az hazudik, aki pedig vágóhídazik nézzen a tükörbe, meglátja a böllért!
A parlamenti választásokig még sok víz lefolyik a Dunán, abban biztos vagyok, hogy jövőre az országos erőviszonyok MKP-Híd nem 40:2 lesz.
MKP tagok és szimpatizánsok, okosabban tennétek, ha mielőbb elfogadnátok azt a tényt, hogy vége az egypártrendszernek, abbahagynátok az árulózást, sárdobálás helyett a lehetőségeket és megoldásokat keresnétek a választók bizalmának visszaszerzésére.
A Hídnak pedig egyértelműen ki kell nyilvánítani miként szándékozik képviselni a magyar kisebbséget ill. kisebbségeket, mert a létezésük ahhoz nem elég, hogy megszólítsák az MKP-ból kiábrándultakat!

Balkó Gábor
Kolon, 2009. dec.1.

Nem vagyok a Híd tagja, az MKP-ból 2002. febr. 11-én távolítottak el, mikor Ladányi Lajos kezdeményezésére az Országos Etikai Bizottság megszűnté nyilvánította a koloni alapszervezetet olyan okból, mely alapján minden zoboralji alapszervezetet meg kellett volna szüntetni és országosan sem maradt volna túl sok belőlük. Csak azért rúgtak bele majd félszáz vétlen koloni magyarba, mert a képviselő asszisztens veszélyeztetve érezte koronáját, s mivel egyedüli kizárásomra nem kaptak engedélyt, ezért megkérték az OEB főinkvizítorát segítsen megtisztítani Lajos parlamentbe vezető útját, ami az alapszervezetünk megszüntetését jelentette!!
Ennyit az egységről és az „együttélésről”!