Az Élő Zoboralja Polgári Társulás Esterházy emlékplakettet kapott

Az Élő Zoboralja Polgári Társulás Esterházy emlékplakettet kapott

Az Élő Zoboralja Polgári Társulás Esterházy emlékplakettet kapott
Hírek.sk: Boráros Imre és az Élő Zoboralja Polgári Társulás kapta az Esterházy Emlékplakettet
Felvidék.ma: A díjjal a kis léptékű, ám hasznos cselekedeteinket értékelték

A Feltámadási menet szervezése sok időt vett igénybe, így több Zoboralját érintő hírre nem volt időm időben reagálni, véleményt írni, az egyik ilyen hír márciusból van, az Esterházy János emlékünnepségen az Élő Zoboralja PT Esterházy János emlékplakettet kapott.
Csak röviden, a díjazás kapcsán nem az Élő Zoboraljáról írok véleményt, hanem a díjazókról, elsősorban a Rákóczi Szövetségről. És nem az idei díjazást minősítem, hanem a 10 év előttiről írt véleményemmel válaszolok a Rákóczi Szövetségnek.
Az 50 éves Esterházy emlékünnepségen 2007-ben az Alsóbodoki Magán Szakközépiskolát díjazták, Ladányi Lajos ekkor mondta:
“az, hogy most az iskola(az alsóbodoki magán középiskoláról van szó) megkapta az emlékdíjat, azt jelenti, hogy jó és helyes úton haladunk. A magyar középiskolával tudjuk ösztönözni a magyar szülőket arra, hogy magyar alapiskolába írassák gyermeküket.”
Mit jelentett 2007-ben a “jó és helyes út?”
Ekkor már a középiskola alapítása óta (2000) Zoboralján kb. 40%-al kevesebb alapiskolás diákunk volt, a magyar beíratottak száma pedig a felére csökkent, ezt nevezte Ladányi Lajos “jó és helyes útnak”, és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke tudva erről, ezt a hazugságot javasolta díjazásra!
Tehát miről is szólt a díjazás, egy sikertelen projekt sikeresként történő eladásáról, a középiskola alapításának, iskolaalapítóknak és a Rákóczi Szövetségnek fényezéséről.
Ennek a „sikeres” projektnek, a „jó és helyes út” eredménye-következménye, hogy Ladányi szülőfalujában már sok éve nincs magyar beíratott, Alsóbodokon, ahol középiskolát nyitottak, az utóbbi 6 évből 5-ben nem volt magyar beíratott, és hamarosan sorra zárnak be az alapiskoláink!
Tehát az Esterházy emlékdíjjal Zoboralja sírba juttatását díjazták, ennyit ér nálam a Rákóczis Esterházy emlékdíj!
Itt a 10 évvel ezelőtti véleményem:

Estreházy János emlékdíj és a díjazottak

Balkó Gábor
Kolon, 2017. május 4.