Az aradi vértanúkra emlékeztünk – Kolon – 2012. okt. 6.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk – Kolon – 2012. okt. 6.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Mint minden évben, idén sem maradhatott el a gyász ünnepe az aradi tizenháromról és a Pesten kivégzett miniszterelnökről. Kolon község szervezésében Pócsik Anikó vezette fel a megemlékezést, majd Zilizi Zoltán ismertette a kivégzések lefolyását, négyet golyó általi, kilencet kötél általi halálra ítélt Haynau, ez a "hóhér" több mint 300 embert állíttatott haditörvényszék
elé, közel 400-at ítéltetett halálra, közülük legalább 111-et
kivégeztetett, a többi halálraítélt kegyelmet kapott.Az aradi tizenhármak többsége nem volt magyar, sőt voltak akik magyarul sem tudtak, vagy csak keveset, de mégis fegyvert fogtak,. magyar, szerb, német, osztrák, horvát együtt harcoltak és együtt haltak a szabadságért.
A Zobor Hangja Vegyeskar 3 Kossuth nótával, Boldogasszony és Isteni az áldás kórusművekkel tette színesebbé a megemlékezést, majd meghallgattuk Kossuth Lajos beszédének fonográf felvételét, végezetül elénekeltük a Nemzeti Himnuszt.
A megemlékezést frissítő követte, pogácsa, üdítő és bor melletti diskurzus.


Az aradi vértanúk utolsó mondatai ITT
Kossuth Lajos beszédének eredeti fonográf felvétele

Kormorán: Kik érted haltak

Ui.
A portálon kerestem az előző éveket, meglepődtem, csak egyet találtam 2003-ból, de ez is hiányos, elvesztek a fotók, nem tudom mi az ok, hogy ennyi éven kimaradtam, márc. 15-e ennyire nem hiányos.
De a youtube-on találtam tavalyról két videót:
Zobora Hangja Vegyeskar – 1
Zobora Hangja Vegyeskar – 2

2003