Szórványkonferenciát tartottak a megszűnés veszélye ellen + videó

Szórványkonferenciát tartottak a megszűnés veszélye ellen + videó

Szórványkonferenciát tartottak a megszűnés veszélye ellen + videó

2008.05.17. szombat 18:19

Szándéknyilatkozatot fogadtak el a kárpát-medencei szórványtanács létrehozásáról a felvidéki Alsóbodokon. A legészakibb magyar nyelvterületen tartott szórványkonferenciát a Magyar Koalíció Pártja és a Zoboraljai Közhasznú Társaság szervezte.

Szlovákiában a szórványosodás és az ezt követő megszűnés veszélye fenyegeti a Zoboralján élő magyarokat. A legészakibb magyar nyelvsziget egyetlen bástyája az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola.

Ladányi Lajos, a Zoboralja Közhasznú Társaság elnöke elmondta: – Ezek a diákok, akik iskolánkat látogatják, felnőttek lesznek családot alapítanak és nem teszik meg azt a rossz lépést, hogy magyar szülők létére szlovák iskolába adják a gyereküket.

A szórványban élők kormányzati és társadalmi segítség nélkül nem tudják enyhíteni gondjaikat. Szabó Vilmos, az Országgyűlés Külügyi  Bizottságának MSZP-s alelnöke szerint ehhez minden segítség meg lesz adva: – A parlament külügyi és határontúli magyarok bizottsága se foglalkozott így külön témaként. Megfogjuk ezt tenni és én azt hiszem hogy a következő időszakban itt a Kárpát-medencében túl is kell lépni ezen.

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke szerint a szórványság gondjainak megoldására elsősorban a helybéli források jobb kihasználásra lenne szükség.

A szórványosodás a Kárpát-medencében ugyan nem új jelenség, azonban mindeddig nem született meg a jelenséget kezelő nemzeti program. Ha ez nem valósul meg, akkor a beolvadás elkerülhetetlen lesz.

Kapcsolódó videó


From: Balkó Gábor
To: info@dunatv.hu
Cc: kub@parlament.hu
Sent: Wednesday, June 25, 2008 11:20 AM
Subject: alsóbodoki szórványkonferencia

Tisztelt Duna TV!

Csak most jutott időm az egy hónappal ezelőtti alsóbodoki szórványkonferencia DunaTV-s híranyagát véleményezni – eddig a konferenciát sem véleményeztem, de hamarosan ezt is megteszem, csak most épp egy papcserével foglalkozom, a magyar esperesünket nyugdíjba küldik, helyébe szlovák papot tesznek!
 
http://www.dunatv.hu/otthon/szorvanykonferencia0517.html?query=Sz%C3%B3rv%C3%A1nykonferenci%C3%A1t%20tartottak%20a%20megsz%C5%B1n%C3%A9s%20vesz%C3%A9lye%20ellen

Egyetlen bástyaként emelik ki az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát!

Ezt sértőnek tartom a többi oktatási intézménnyel szemben és egyaránt sértőnek a magyar kulturális szervezetekkel és személyekkel szemben!

Személyesen besegítettem a középiskola 2000-es indulásánál, mondhatom, hogy nélkülem valószinű 2000-ben nem nyílt volna meg a kihelyezett osztály, bár más elképzelésem volt az alapiskolásaink továbbtanulását illetően, de a hengert nem lehetett megállítani!

A középiskolának annyi köze van a zoboralji magyarok megmentéséhez, hogy ebbe csomagolták a tervet, erre jönnek a magyarországi milliók, így lehet könnyen hozzájutni milliós ingatlanokhoz. Szerintem ez a legnagyobb szélhámosság, melyet magyarokon elkövettek a Kárpát-medencében, sőt még díjazzák is, csakhogy legitimitást nyerjen!
Nem bosszú, sem irigység, amiért ezt írom, ezzel a középiskolával ütötték a legnagyobb szöget koporsónkba!
Nem szaporítom a szót, ajánlok egy linket, itt több írásomban elolvashatják véleményemet a helyzetünkről:
http://www.zoboralja.sk/index.php?t=&p=&xp=&MId=&Lev=&Ind=1&MId=&P=index,hu,&Ind=139
Tavaly még bíztam a feltámadásunkban, de ez a konferencia meggyőzött arról, hogy mindennek vége, az „igazság” szó elejéről véglegesen törölték az első betűt, akkor mi maradt?!
 
Tisztelettel
Balkó Gábor
www.zoboralja.sk