Duna TV: A csitári hegyek alatt

Duna TV: A csitári hegyek alatt

Hol is kezdődött, hogy megszületett ez az összeállítás?
Tavaly májusban szórványkonferenciát tartottak az Alsóbodoki Magán Vállalkozói Szakközépiskola kollégiumában, ismertebben a Paulis ranchon, melyről a Duna TV is beszámolt, melyben "egyetlen bástyaként emelik ki az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát", amit én sértőnek tartottam és megírtam véleményem a Duna TV-nek, mert még vannak óvodáink, alapiskoláink, folkór- és énekcsoportjaink, kórusaink, ezek semmit nem jelentenek, csak a középiskola?!
Aztán augusztusban a Kormorán koncertről készítettek rövid összefoglalót a Dunások, melyben az alapiskoláink valós helyzetére hívták fel a figyelmet.
Régóta mondom, hogy a magyarországi szerkesztőségekben halvány gőzük nincs a valós helyzetünkről, vagy ha mégis tudják, politikai megrendelésre elhallgatják az IGAZSÁGot, ami egyenlő a nemzetgyilkossággal, nagyon kemény fogalmazás, de én így látom!
Ezt próbáltam megértetni a Duna TV szerkesztőségével, ezért kértem, hogy jöjjenek és készítsenek olyan anyagot, mely a zoboralji valóságot tükrözi, olyan összeállítást, melyben megszólal Ladányi és társai, de ugyanúgy azok is, akiket Lajosék az elmúlt másfél évtizedben kiüldöztek a zoboralji közéletből, megszólalnak az iskolaigazgatók, polgármesterek.
Az első riport Ladányival készült, csak később tudtam meg, hogy egyházi műsorba készül a felvétel, ezért és időhiány miatt nem készült riport többek között két egyetemi tanárral sem a polgármestereinkkel.
A filmet jónak tartom, bár nem mondhatom, hogy teljesen elégedett vagyok, mert ha már Lajos megszólalt, kellett volna más vélemény a valós szerepéről, a végveszélyről, az okokról és okozókról, mennyiben segített a középiskola alapítása és mennyit ártott?!
Szerintem  nagyon sokat ártott, bár az alapítók "a zoboralji magyarság és magyar iskolák megmentését" hangoztatták, a valóságban vagyonszerzésről volt szó, ezért kellett a járási közéletet eluralniuk, ezzel jól megmártogatták a tőrt Zoboralja szívében. Már a negyedik épület van készülőben, sőt üdülőjük a Magas Tátrában, de például a pogrányi alapiskolának nincs elég pénze a működéséhez!
Nem középiskolára volt szüksége Zoboraljának, hanem magyar óvodákra, ha a magyar óvodai foglalkozást nem lehetett megoldani az állami óvoda keretein belül, magánóvodákat kellett volna  létesíteni, csakis magyar óvodai foglalkozással biztosíthatunk gyerekeket az alapiskolásokba, ezekbe kellett volna és kell/ene/ befektetni a milliókat és az alapiskolákba, a végzős alapiskolásokba, hogy minél többen magyar középiskolában tanulhassanak, a kollégium és utazási költségek megtérítésével sokkal több magyar középiskolásunk lenne, mint jelenleg. Mindezt nem az alsóbodoki középiskolán oktató pedagógusok és tanuló diákok ellen írom, hanem azért, hogy összehasonlíthassák a középiskola alapítást, annak következményeit a más elképzelésekkel!
Május 9-én a Pátria rádióban majd egy órát beszélgetett Miklósi Péter Ladányi Lajossal, aki elszólta magát, Zoboralján nem volt igény középiskolára, de akkor ki részére alapították a középiskolát?!
Nemrégiben valamelyik járási szervezet gyűlésén Lajos azt kérte a jelenlévőktől, hogy mondjanak ötleteket a problémák megoldására, mert ők már kifogytak belőlük!
1. Lajoséknak sose volt ötletük, azon kívül, hogy eluralni a régiót és ezáltal hogy lehet milliós ingatlanokhoz jutni!
2. Ha Lajosnak nincs ötlete, akkor mit keres a zoboralji közéletben, hogy lehet az ilyen személy Kárpát-medence szórványszakértője?!

Erre a linkre klikkelve van a videó – klikk ide

Balkó Gábor
2009. június 7.