Aggasztó a helyzet Zoboralján

Aggasztó a helyzet Zoboralján

Hírek.sk: Aggasztó a helyzet Zoboralján – 2012. január 16.

Több mint 6 éve, 2012. január 17-én elmentettem ezt a cikket a Hirek.sk-ról, hisz Zoboraljáról szólt, a 2012-es beíratásokról.
Röviden idézek:
Az alsóbodoki alapiskola igazgatónője, Brath Valéria portálunknak elmondta, idén 5 gyerek beiratkozását várják a magyar tagozatra és 3 gyereket szlovákra. Ebben az esetben javul a prognózis, mivel az utóbbi két évben nem is nyílhatott magyar osztály az alsóbodoki alapiskolában.“

A pogrányi alapiskola igazgatója, Šonkoľ Zoltán sem bizakodóbb. Náluk idén 2 gyerek iratkozik majd be január 31-én, de mint elmondta ez még mindig eggyel több a tavalyi létszámnál.

A gímesi alapiskola felső tagozatának ötödik osztályába tíz gyerek jár majd jövőre, jelenleg az ötödik osztályt heten látogatják, így kisebb javulás mutatkozik. Az iskola fiatal pedagógusa, Zilizi Zoltán azt is elmondta portálunknak, hogy két elsőst várnak jövőre.

Az adataim szerint 2012-ben 29 beíratottunk volt, ennyivel most is megelégednék, de Nagykér nélkül, mert nélkülük már csak 24..
Régóta ismételgettem, hogy a felső tagozatos iskolák vonzáskörzetében legalább 10 gyereket kell megszerezni, mert 10 diákos osztály egy felső tagozatos iskolában már osztálynak nevezhető, de sajnos a beíratások nem hoztak hasonló sikereket, jelenleg már a 10 feletti beíratott Zoboralján sikernek számít, miközben már volt olyan év, amikor csak 9 család választotta a magyar iskolát!
A facebookon egy bejegyzéssel megosztottam, de síri csönd, senki szóra nem méltatta, sem a Hírek.sk cikkét, sem az én véleményemet, de így van ez évek óta, a média teli sikerrel, ünnepelnek, de később kiderül, hogy semmilyen siker nincs, az állítólagos siker csak öncélú propaganda, populizmus, a forint milliók megszerzéséhez kellettek.
Az efféle hozzáállás a megmaradásunkhoz kényszerített 2012 decemberében iskolamentő fórumot hirdetni, mert ilyen hozzáállással, és főként a némasággal, hamarosan kivégezzük az iskoláinkat, és Zoboralját. Az ún. Zoboralji Kerekasztal 2013. febr. 16-án volt, az eredménye ugyanaz lett, mint a gyakori konferenciázásoknak és gyűlésezéseknek a Paulisz rancson és a nyitrai Ladányi rezidencián, a magyarság és iskolák megmaradását illetően egy nagy NULLA!!
Az internet korszakában még utazgatni sem kell, hisz a Szövetség a Közös Célokért állítólag e-mailben végezte el a közgyűlést, mely alapján Duray Miklós megkaparintotta a SZaKC elnöki funkcióját. Ekkor javasoltam is a SzaKCnak szabadalmaztatni ezt a közgyűlési módszert, mivel óriási összegeket lehet megspórolni, nem kell utazási, szállási, étkezési költségekre pénzt költeni.
Tehát a net segítségével, a szociális hálókon is megbeszélhetnénk ügyes-bajos dolgainkat, az iskoláink és magyarságunk megmaradását, de épp ezek a problémák nem érdekelnek SENKIT, a fő vitatéma a migránsozás és minden egyéb, ami nem kapcsolódik a megmaradásunkhoz.
Néhány éve egy fiatal hölgy a facebook oldalán megosztott egy cikket a központi iskoláról, amit örömmel fogadtam, hisz addig rajtam kívül senki sem foglalkozott a facebookon az iskoláink és magyarságunk megmaradásával, ez újdonság volt. S hogy nagyon szívén viseli a magyar iskolák sorsát, a szüleik iskolabuszt intéztek, hogy magyar iskolába járhassanak.
Ekkor léptem a beszélgetésbe, azt válaszoltam, hogy nem őket kellett utaztatni Nagycéténybe, hanem Verebély és környékének magyar gyerekeit kellett volna összeszedni, akkor még most is működne magyar iskola Kálazon. Néhány hozzászólást követően a hölgy eltüntette a bejegyzését az oldaláról, tehát ennyire szívén viselte a magyar iskolák sorsát.
Ez a Ladányi iskolamentő projekt, amiért Lajos parlamenti képviselőséget kapott jutalmul, csak néhány évig működött, mondhatni saját gyerekeik részére volt kitalálva, nem Kálaz magyarságának megmentésére, de sem Verebély környéke magyarjainak és végképp nem Zoboralja megmentése volt a célja.
Tehát amint bemutattam az érem másik oldalát, a vita lezárult, azóta a facebookon iskola és magyarság megmaradása ügyeiben ismét síri csönd.
Volt ugyan egy Pátriás riport Zoboralja iskoláiról, melyről már úgy hittem, mégis valami elindult.
A szerkesztő Vasík János szerint továbbiaknak kellett volna követni, de az elsővel befejeződött, hogy miért maradt el a folytatás, azt csakis ők tudják, én csak sejtem!
Ha mégis szóba kerül a médiában a megmaradásunk, csakis a sikeres magyarországi kormányprogramok megosztásával és magasztalásával kerülnek az olvasó elé, a Petőfi és Rákóczis programok fényezése és még van belőlük bőven, már mint a sikerekből, melyekről gyakran olvashatunk, főként a SzAKC médiában, csak nem fedik a valóságot, mert már nem csak lépkedünk a szakadék felé, hanem rég zuhanunk mind mélyebbre a történelem süllyesztőjébe.
S hogy mi célból írok, egy múlt szombati beszélgetést nem hagyhatok szó nélkül, mely a megmaradásunkat érintette, hisz ritkaság az ilyen beszélgetés, bár már alig fűzök valamicske reményt, hogy összeáll Zoboralja mentőcsapata?!
A múlt szombati koloni falunapon a keresztlányommal beszélgettünk, aki a Liver Sing koncertje alatt a színpad előtt vonatoztatott néhány csöppséget, nagy örömömre köztük volt az idősebb unokám az anyukájával, vagyis a lányommal.

Egy idősebb anyuka megszólította a fiatalabb vonatoztató anyukát, hogy ideje lenne már tenni valamit, mert elveszünk.
Ez először adott pozitív töltetet a tavalyi Feltámadási meneten bejelentett 99%-os lemondásom óta, idén sajnos bizonyos körülmények miatt a FM szüneteltetés mellett döntöttem, de már 99,5-nél tartok.
De visssza a beszélgetéshez, tehát mégis vannak közöttünk, akiknek nem mindegy merre robog a vonatunk, szeretnék a megmaradás vágányára terelni, ez mindenképp reménykeltő.
De rövid beszélgetés után következett a „már Zoboralja menthetetlen, és csakis a szülők a bűnösök“, s mivel én ezzel nem értettem egyet, ezzel befejeződött a beszélgetésünk, és ez visszazökkentett a valóságba.
Mert én nem a szlovák iskolát választó szülőket tartom a fő bűnösöknek, hanem a közéleti vezetőket, a néma értelmiséget és általánosan a némaságot, vakságot és süketséget, a szülők ezek halmazának az áldozatai!
És épp az efféle beszélgetések hiánya az egyik óriási oka a pusztulásunknak, még ha szombaton ez is lett az eredménye, vagyis mondhatni semmi eredmény a „mit kell tenni” témában, de mégis volt eredménye, hisz a megmaradásunk volt a téma, s mint kiemeltem, ez pozitív töltetet adott!
Duray Miklós az Együttélés alapításakor kijelentette, hogy Zoboralja halott, és az érdekmagyarok e szerint rendezkedtek be, amíg lehet és van mit, ki kell facsarni Zoboraljából saját célok megvalósítására, de Zoboralja megmentésének beállítva, és azóta ez a program sikeresen működik, a részükre, de Zoboralja kárára.
Mert nem igaz, hogy Zoboralja már halott, ha van közös akarat a megmentésére, akkor megmenthető, csak fel kell állni egy fiatal mentőcsapatnak, de nem „érdek magyarokból”!
Ez egyáltalán nem célzás a beszélgető anyukákra, sőt pozitívan nézek a beszélgetésü/n/kre, hiszen régóta ez volt az első jó irányt megcélzó akarás, hogy mégsem „menthetetlen“ Zoboralja, csak több fiatal magyar anyuka és apuka kell, akik őszintén gondolják megmenteni a gyerekeiket, unokáikat a magyar siralomháztól, melyet az elmúlt 20 év produkált az utódiaknak!

A nem facebookosoknak olvashatóvá teszem a 2012-es válaszomat a Hírek.sk cikkére:

https://www.facebook.com/balko.gabor.7/posts/326241807409335
2012. január 17. •
Aggasztó a helyzet Zoboralján
https://ma7.sk/tajaink/aggaszto-a-helyzet-zoboraljan
Már vagy 10 éve erről beszélek, de süket fülek, 2003-ban az ÚJ Szó fórumot majd a Kukac fórumot is bezáratták, sértette a szemüket a valóság, az MKP hatalmasok miatt Erdélybe kellett átvonulni, itt regisztráltattuk a Felvidék Fórumot, ide már nem ért el a kezük, ezen nyitottam 7 évvel ezelőtt a “Zoboralja iskolái” témát,

Felvidékfórum – Fórum: Zoboralja iskolái

Szamomra nagyon kedves falu Gimes, gyermekkoromban minden evben 3-4 hetveget ott toltottem egy vallalati uduloben. Nagyon orultem akkor, hogy mennyi magyar van arrafele, emlekszem az oregasszonyokra, ahogy hatalmas kosarral a fejukon viseletben ballagtak a faluban. Aztan egyetemista koromban is sokat “muvelodtem” a jugyikos taborokban.


a zoboralji győztes csapat első reakciója:
” uncsi vagy BG..
sot egyenesen paranojas..”
Hasonló stílusban folyt a vita Zoboralja megmentéséért!
Szigeti László, az MKP oktatási államtitkára 1999-ben ütötte a legnagyobb szöget a Gímesi Alapiskola magyar részlegének koporsójába, nem támogatta a magyar részleg önállósulását! Az első megbeszélésünkön az első kérdése, hány gímesi beíratott van, épp akkor nem volt, erre ő, akkor mit akartok és összecsapta jegyzetfüzetét!!!
Nem az kérdezte, hány magyar diákja van a magyar részlegnek, mert akkor még 135-en voltak, pluszban még kb. 50 a kisikolákban, hanem olyan kérdéssel állt elő, amivel megkérdejőlezheti a magyar igazgatóság szükségességét, mert a média sem állt a szülők kezdeményezése mellé, mert minek olyan faluba magyar igazgatóság, melyben nincs magyar beíratott! Előtte és utána is volt, sőt még most is lesz gímesi beíratott, de már csak 35 diák van a gímesi felsőtagozatos iskolában!!!
Az MKP nem tudta, hogy egy különálló magyar igazgatóságú iskla életképesebb, mint a közös igazgatóságú szlovák többségű szlovák igazgatóval?!
Biztosan tudták, csak arról volt szó, hogy nem az MKP kiválasztott kádere állt a gímesi szülők kezdeményezése mögött, vagyis minden olyen kezdeményezést, melyek mögött nem volt Duray kiválasztottja, meg kellett buktatni!!!
Az iskoláink leépülésénél nem Nyitra vonzereje volt a legnagyobb probléma!!!
A Felvidék Fórum és a Kukac Fórum nyitrai-zoboralji témáiban, a Zoborlja portálos véleményekben van utalás az okokra és okozókra:
Felvidék Fórum – Nyitra és Vidéke
Felvidék Fórum – Nyitra és Vidéke – Archívum
Kukac.sk Archívum – Zoboralja iskolái
Zoboralja – Vélemények

Eddig a facebookos idézet.

A leggyakoribb érvelések a siralmas beíratásokra:

Nyitra vonzereje elszippantja a magyar diákokat.
Csakis a szülők a felelősök a szlovák iskolába íratásokért.

És ezzel megoldva a probléma, nem a valódi felelősök a hibásak, hanem Nyitra és a szlovák iskolát választó szülők!
Erről majd más alkalommal, de egy nagy problémát megemlítek.
A 2013-as Kerekasztalon és előtte több éven keresztül figyelmeztettem, hogy a szülők semmit sem tudnak Zoboralja iskolahálózatának jövőjét illetően, ez a legnagyobb oka a szlovák iskola választásának.
Aztán a következő évben az MKP-Célalapos iskolamentő fórumon, -melyen Fibi Sándor belém fojtotta a szót-, mást sem hallottunk, szülők így és úgy, de hamarosan minden visszarendeződött, ezt igazolja, hogy az idei beíratásokról semmi hír, de az iskolahálózatunk átrendezéséről sem, mi van a Talentum kísérlettel stb.?!
Lehetséges, hogy a diákok szüleit ismertették, de Zoboralja magyarsága nem csak a diákok szülei, én nagyszülőként szeretném tudni mi folyik iskolaügyben és általánosan a megmaradásunkkal, hisz az unokáim jövőjéről van szó, tehát nem kívülállóként, akinek semmi köze hozzá, s főleg beleszólása, hanem igenis érdekel és van mindenbe beleszólásom!

Balkó Gábor
2018. júl. 16.