A nyitrai magyarellenes atrocitás visszhangja

A nyitrai magyarellenes atrocitás visszhangja

A nyitrai magyarellenes atrocitás visszhangja
Nyitrai tiltakozó felvonulás

A nyugat-szlovákiai Nyitrán élő magyarok közül sokan hozzászoktak már a magyarellenes megjegyzésekhez, az őket a Duna túloldalára kívánó szlovákokat a Duna mélyére szokták küldeni. A múlt héten történt brutális eset – egy diáklány megrugdosása – mégis mindenkit megrázott, diákok és tanárok között is akadnak, akik meggondolják, hogy egyedül keljenek útra a város félreeső részein. A megvert lány csak akkor menne vissza az egyetemre, ha a rendőrség elfogná támadóit. EZ CSAK A KEZDET – írta Nokk a Kukac Portálon.
Nokk gondolom az Új Szóból kiollózott résszel figyelmeztet a nyitrai veszélyre. Ez a magyar diáklány elleni brutális támadás, ocsmány erőfitogtatás, kopasz, agymosott, fasisztoid szlovák fiatalok részéről elítélendő cselekedet, de a „picikukac“ erről megfeledkezett! A tettesek remélem hamarosan rácsmögé kerülnek és maximális büntetést kapnak.
Egyes szlovákiai magyar köröknek azonban jól jött ez a nyitrai eset, lehet riogatni, mert  EZ CSAK A KEZDET, mostantól Nyitrán a magyarokat  megskalpolva eresztik le a Nyitra folyón a Dunába, és ehhez az is elég lesz, ha piros vagy zöld ruhaneműt viselnek!
Nehogy  Nyitrára merészkedjen egyetlen magyar és az itt tanuló magyar diákok is sürgősen lépjenek át más egyetemre, ha lehet Komáromba. Ugyan igaz, hogy Komáromban is felpofoztak már magyart, csak azért mert magyarul szólalt meg, de mégis biztonságosabb, mert ha neadjisten NAGY LENNE A VESZÉLY, akkor nem kell 60 kilométert tutajozniuk le a Nyitra folyón, gyorsan átkelhetnek a Dunán a szerető anyaországba, a HVIM tárt karokkal várja a „felvidéki magyarokat“!
Néhány kukac a HVIM-et veszi védelmébe, mert mi nem tudjuk megvédeni magunkat, ezért helyénvaló, hogy ezek eljönnek Pozsonyba és jól megmondogatják a szlovákoknak!
„Az a nagy baj, hogy magyarországiaknak kell tüntetni, miközben a felvidékiek szörnyülködnek pár napig szegény megvert lányon, aztán jó birka módjára… nem csinálnak semmit! Semmi tüntetés, semmi megmozdulás. Békésen tüntetni meg, azt hiszem, a demokráciában mindenkinek joga van!“ – írja beeblebrox a Kukac Portálon.
A magyarországi jogvédő baráti szervezeteink (pl. a HVIM) pozsonyi tüntetése mindenképp keverése annak, ami egy kicsit sem illatozik, de joguk van tüntetni, ha megkapják az engedélyt a pozsonyi szlovák magisztrátustól, csakhogy ez nekünk-rajtunk nem segít, hanem csak ront a helyzetünkön.
Beeblebroxhoz "nem jutott el" sem a felhívás híre, sem az, hogy tegnap volt tüntetés, itt Nyitrán, a nyitrai szlovákok szervezték közösen a zoboraljai magyarokkal, de másrégióbeli magyarok is megjelenhettek, akkor többen lettünk volna, mert sajnos nagyon kevesen voltunk, erre az sem mentség, hogy rossz idő volt, a kezdetet elmosta a felhőszakadás. Minden zoboralji magyarlakta községbe eljuttattam a meghívót, felkérve a kihirdetésére még aznap kedden, de mivel a zoboralji polgármestereink kedden elutaztak egy rég betervezett iskolázásra, így nem tudni milyen propaganda folyt a magyar falvakban, és a két ünnep (kedd, péntek) pedig a városiak részvételénél játszhatott szerepet. De ez sem lehet mentség, egy 90 ezres városból, a majd 200 ezres járásból talán 100-an voltunk a médiákkal együtt, a 10-11 ezer zoboralji magyarból 10-et ismertem, a magyar járási szervezetek egyetlen számomra ismert képviselőjét nem láttam!
Hétfő éjszaka feltettem a meghívót a Zoboralja honlapra, átlinkelve a két fórumra, de volt aki csak a reklámot látta ebben, nem a tüntetésre szóló felhívást.
De volt tüntetés, ez a fontos és ebben a zoboralji magyarok is képviselve voltak, a 10 szlovák felszólaló mellett László Béla és én elmondhattuk a véleményünket.
A mai Új Szóban írja Vrabec Mária:
A menet a városra zúdult felhőszakadás miatt némi késéssel indult „Stop naci!”, „És a tolerancia?”, „Félre a nacionalizmussal”, valamint a lány blúzára írt feliratra reagálva „SK élősködők – extrémisták nélkül” feliratú transzparensekkel, végig a sétálóutcán. Az egyik szervező megafonon szólította csatlakozásra, vagy legalább egyetértő tapsra a járókelőket – kevés eredménnyel. Csatlakozás helyett többen is vitába szálltak a tiltakozókkal, hogy Magyarországon is bántják a szlovákokat, ott mégsem tiltakozik senki, és hogy mi van, ha a pénteki támadás is magyar provokáció, afféle színjáték volt.
http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20060831&cl=166969
Az első résszel semmi gondom, de az utolsó mondat valóságértékével kételyeim vannak, beszéltem néhány magyar és szlovák részvevővel, senkinek nincs tudomása ilyen „vitákról”, de lehetséges, hogy a tiltakozó menetből jelentkezik egy nevét elhallgató személy, aki megerősíti VM szavait! Bár valóban elhangzanak ilyen vélemények a szlovák oldalon, de hogy a tegnapi felvonulókkal szemben, nem tudok erről.
Az pedig tény, hogy VM és a magyar médiák többet tehettek volna a nyitrai tüntetésért, ha szorgalmazták volna a részvételt! Vagy még mindig olyan törvény érvényes a szlovákiai magyarokra, hogy csak bizonyos személyeknek és szervezeteknek van joga  kezdeményezni és tenni a szlovákiai magyarságért?!
És én is azzal zárom mondandómat, amivel Nokk a Kukacon a VESZÉLY topicban:
EZ CSAK A KEZDET!!!
Balkó Gábor
2006. aug.31.

Képekklikk a képre


MEGHÍVÓ

Már péntek délutántól néhány nyitrai egyetemi tanár, zoboralji polgármester és további személyek telefonon keresztül megvitattuk a történteket, szombaton egy találkozón pedig arra az elhatározásra jutottunk, hogy valamilyen tiltakozó akciót kell szerveznünk. Mivel itt élünk Nyitra vidékén, a zoboralji magyarságra nézve nagyon vészes üzenet ez az atrocitás, ezért nem szabad hallgatnunk, meg kell keresnünk a szlovák lakosság közül azon személyeket, akikkel közösen megszervezhetjük a tiltakozó akciót – mivel szerintünk csakis a többségi nemzet képviselőivel közösen lehet hatékonyan fellépni a magyarság és más kisebbségekkel szembeni erőszak és szélsőségek ellen. Mi azt terveztük, hogy egy felhívásban elitélünk mindennemű kisebbségek-elleni erőszakot és felszólítjuk az állami szerveket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy ezt a vészesen terjedő erőszakot még csírájában elfojtsák. Azon falvak, városok és egyének, kik egyetértenek e felhívással, szeptember 1-én, az alkotmány ünnepén 11 órakor kapcsolják be 1/egy percre a szirénákat, dudáljanak, szólaljanak meg a harangok. A szlovák fél megkeresése közben ma /hétfő/ tudtuk meg, hogy a nyitrai szlovák civil szféra már szerdára tervez és szervez egy megmozdulást, úgyhogy a mai egyeztetések után hozzájuk csatlakoztunk, mint társszervezők – a péntekre tervezett akció helyett.
2006.aug.28.
bg

A szlovák meghívó:
Centrum komunitného rozvoja v spolupráci so Združením obcí podzoborského regiónu, Občianskym združením Kolon a Občianskym združením Jedlíka Aniána pri Fakulte Stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa pozýva všetkých občanov Nitry a okolia, ktorým nie je ľahostajné v akom meste resp. obci žijú, na protestný pochod a zhromaždenie, ktoré sa uskutoční v stredu 30. augusta 2006 o 16,00. Pochod sa začne na začiatku pešej zóny od Palárikovej ulice a skončí na Svätoplukovom námestí, kde sa predstavitelia spoločenského, kultúrneho a cirkevného života vyjadria k udalostiam, ktoré nemožno obísť mlčaním. 

Magyarul:

A nyitrai Centrum komunitného rozvoja /Közösségfejlesztő Központ/ a Zoboralja Községeinek Regionális Társulásával,   a Közép-európai Tanulmányok Kara mellett működő Jedlík Ányos Polgári Társulással /Nyitrai Kostantín Filozófus Egyetem/ és a Kolon Polgári Társulással együttműködve tiltakozó felvonulásra és összejövetelre hívja Nyitra és vidéke minden lakosát, akiknek nem közömbös milyen városban vagy községben élnek. A felvonulás szerdán, 2006. aug. 30-án, 16.00 órai kezdettel indul a Sétáló utca Tesco felőli kezdetétől a Svätopluk térre /Bagar színház/, ahol a közélet, kultúra és egyház képviselői mondanak véleményt az eseményekről, melyeket nem lehet hallgatással megkerülni.