A koloni néptánccsoport Erdélyben (2005. júl. 31. – aug. 7.)

A koloni néptánccsoport Erdélyben (2005. júl. 31. – aug. 7.)

Koloni néptáncosok Erdélyben

A Fény és Remény Alapítvány pályázaton nyert támogatásával a Koloni néptánccsoportból (melyben már gímesi és lédeci fiatalok és táncolnak) nyolcan fiatalok egy hetet töltöttünk Erdély kapujában, részt vettünk a Kalotaszegi tánctáborban.

A hosszú és fárasztó vonatozás, és a régnemlátott problematikus határátkelés után megérkeztünk Bánnffyhunyadra, Kalotaszeg egyetlen városába, a régió központjába. A református egyház vendégházában voltunk elszállásolva egy lánnyal, aki Frankfurtból érkezett a tánctáborba és egy néptánccsoporttal, akik a Szeged melletti Makóról jöttek.

A néptánc és a helyi népdalok tanulása mellett jutott időnk megnézni a környék nevezetességeit. Kalotaszeg Erdély kisebbik magyarok lakta tömbje, több százéves népi hagyományok bölcsője. Bánffyhunyad és Kolozsvár között temérdek látnivaló hívogatja az ideérkezőket: szinte minden faluban fazsindelyes, festett kazettás mennyezetű műemléktemplomok, fatornácos parasztházak, az ősi gazdálkodás, de talán a legfontosabb a vendégszeretet, amiben minden látogató részesül.

Első utunk a Jósikafalvi vízgyűjtőhöz, a Tordai hasadékhoz és a Rekettyói vízeséshez vezetett, ami Erdély egyik legnagyobb vízesése. Csodálatos élmény volt látni Kolozsvárt, Mátyás király szülővárosát, a szoboregyüttest, a bazilikát, a Monostori-úti református templomot és az Egyetemet. Kirándulásunkat a Tordai sóbányában folytattuk, ahol elénekeltünk néhány koloni népdalt és eltáncoltuk a karikázót.

Elmondható, hogy pihenés nélkül zajlott a hét, hiszen az ének és táncgyakorlások sokszor az éjszakába is belenyúltak, elsajátítottuk a Román forgatások alaplépéseit és szebbnél szebb népdalokat tanultunk.

Köszönet Ferencz Jánosnak és feleségének Magdolnának a gondos és odaadó szervezésért, a magas színvonalú program megvalósulásáért, felejthetetlenné tették számunkra ezt a hetet, és köszönet a Kolon Polgári Társulásnak illetve Balkó Gábornak, aki nélkül nem jutottunk volna le Bánffyhunyadra.

Nagy élmény volt számunkra.

Bányi Renáta

Örömmel tölt el az a tény, hogy mindenkinek nagyon tetszett a program. Igyekeztünk  minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy vendégeink jól érezzék magukat.
Remélem sikerült is.

…nagyon jó benyomást tettek ránk a fiatalok. Természetesen a jövőben is gondolunk rátok

Üdvözlettel
Ferencz János
Fény és Remény Alapítvány