A jó bor termelésének buktatói

A jó bor termelésének buktatói

Meghívó

Kicsiny a hordócska, jó bor terem benne….

A zoboralji hordókban bizony kiváló borok érlelődnek. Mindezt dr. Rohály Gábor budapesti borbíró is megerősítette, miután megkóstolta Zoboralja lejtőinek borait. Az Élő Zoboralja Polgári Társulás rendezvénysorozatának immár 3-dik előadására került sor március 8-án Kolonban.
Ezúttal a téma a bor volt, s ha bor, akkor a központi kérdés mi is lehetett más, mint, hogy mi a jó bor titka, hogyan készül az igazán jó bor, és ha már kezünkbe kerül egy szép bor (ami minőségben a jó bor felett áll – ezt is az előadáson tanultuk meg), akkor azt miképpen fogyasszuk, mire figyeljünk oda, hogy ne csak nyeljük, de ízleljük is a bort. Hisz e nemes nedű több, mint szomjoltó. Egy jó bor feleljthetetlen élményt nyújthat fogyasztójának, ha az kiélvezi minden csepp adta zamatát.
Az előadó személyében egy igazi szaktekintélyt ismerhettünk meg, aki 2 órás előadásában igyekezett beavatni hallgatóságát a bor és a szőlőtermesztés kihívásokkal teli, de roppant izgalmas világába. Előadása láthatóan lekötötte hallgatóságának figyelmét. Sok hasznos és a gyakorlatban felhasználható információ, tapasztalat hangzott el mind az előadó, mind a megjelentek részéről.
Az est mondhatni fénypontja az előadást követő borkóstoló volt. Helyi és környékbeli borkészítők hozták el boraikat Kolonból, Zséréről, Gímesről, Cétényből, Alsóbodokról, Aháról, Verebélyről, Menyhéről, stb., hogy megmutassák mit adott (vagy éppen vett el) a tavalyi év termése, mit kínál az idei év borospincéje. Mindeközben a hangulat is oldottabbá vált, és míg a borocska csusszant a torkokba, a szervezők egy Magyarországot, és a magyar talentumot propagáló kis filmmel lepték meg a kóstolókat.
Talán a jó témaválasztásnak vagy esetleg az egyre növekvő érdeklődésnek tudható be a tény, hogy a mostani előadás telt ház előtt zajlott. Azonban volt egy kis szépséghibája a dolognak, mégpedig, hogy míg a kultúrházban egy seregrevaló férfiú kóstolgatta a jobbnál jobb borokat, asszonykáik az aznapi nőnap miatt feltehetően egyedül ünnepeltek odahaza. Vagy talán a feleségek is jobban jártak így..?!

Maga Melinda,
Zsére