A Gímesi Alapiskola magyar részlegének 3. Trianonja!

A Gímesi Alapiskola magyar részlegének 3. Trianonja!

A Gímesi Alapiskola magyar részlegének 3. Trianonja!

Közel egy hónapja, hogy belekezdtem az asszimilációt kiváltó okok egyikének a megírásába, mely bizonyítja, hogy a rohamos asszimilációért nem a szülők a legnagyobb vétkesek, ezekről itt a sorrend, ezzel kezdtem az emlékezésemet:
Tegnap (2013. jan. 9.) arra ébredtem, hogy mégis meg lehet állítani az asszimilációt és ha Zoboralja magyarsága hisz ebben, és akar is tenni ellene, akkor meg is állítjuk!
Épp ezen a napon távozott e világból Teodóz atya, talán ő súgta az éjszaka ezt a reménykeltő mondatot?!
Abban a napokban megjelent Bugár Béla nyilatkozat felkorbácsolta az indulatokat az online újságok fórumain (Bugár: az asszimilációt nem lehet megállítani, csak lassítani). Megértem a háborgást, egy közéleti vezető minden szavára odafigyelünk, ezért nagyon meg kell gondolnia, mit, mikor és hogyan mond, az asszimilációval kapcsolatos megállapítása jelen helyzetünkben deprimáló a magyar közösségre nézve, még ha igaza is lenne, ezt akkor sem lett volna szabad így kimondani, mint ahogy Zoboralja temetését sem 1990-ben és soha!
Ezt leszámítva sok igazság van Bugár Béla nyilatkozatában, de én ellentétben BB-vel hiszek az asszimiláció megállításában!
De nem csak Bugárnak volt ez a véleménye, rendszerváltás-kori járási csemadokosok mondták:
Zoboralját már az Együttélés alapítása idejében halottnak nyilvánította a mozgalom atyja” és azóta Zoboralja vezetői ennek az igazolásán dolgoznak, mélyítik a sírunkat!
A déli régiókban a magyar alapiskolások fogyásának az egyik legerősebb katalizátora valóban a hiányos szlovák nyelvtudás, de Zoboralján ezzel nincs gond, más tényezők halmazának következménye a rohamos leépülés.
Tíz évvel ezelőtt a félévi bizonyítványosztáskor Zsérén mondta Csáky Pál:
Szeretnénk átfogó képet kapni a zoboraljai helyzetről, az elemzés két-három héten belül megvalósulhatna, és márciusban találkozót hívnánk össze. A kormánytagok, államtitkárok, parlamenti képviselők, valamint az érintett községek polgármesterei és pedagógusai vitatnák meg, mi lehet a zoboralji iskolák számára az optimális megoldás. (Új Szó: Mi lesz a zoboralji iskolákkal?)
Arról nem tudok volt-e elemzés – amit természetesen nem Csákyéknak kellett volna elvégezni, hanem Zoboralja "hozzáértő szakértőinek" -, de hogy  mi lett az „optimális megoldás“, azt megtapasztaltuk. 
Négy hónap múlva, 2003. jún. 2-án a gímesi önkormányzat elutasította a szülői szövetség kérvényét a magyar részleg önállósulására, még az MKP képviselők is ellene szavaztak, annak ellenére, hogy az MKP járási konferenciája határozatban támogatta az önállósulást! Néhány nappal előtte a gímesiek Szigeti László államtitkárral beszéltek, ebből pedig arra következtetek, hogy Szigeti adta áldását a gímesi MKP képviselőinek ellenszavazására!!!
Másnap elküldtem a beszámolómat az Új Szóba, fél óra múlva csörög a telefon, „meg kellene beszélni az ügyet“, erre én, mit kell megbeszélni, a beszámolómat vagy leközlik teljes terjedelmében és utána beszélhetünk, vagy nem, akkor pedig nincs miről beszélni. Egy hétig jegelték, valószínűleg ez idő alatt folytak az MKP és Új Szó egyeztetések, aztán leközölték 2003. jún. 10-én. (A gímesi iskola sorsa)
Egy hét múlva az Új Szó közölte a gímesi MKP válaszát, de valószínűbbnek tartom, hogy a járási elnökséggel közösen szerkesztették, ezzel zárják a válaszukat:
nem engedjük, hogy más falubeli viszályt, és meg nem értést provokáljon ki gusztustalan újságcikkeivel. (Van és lesz is magyar iskola)
Tehát a levélíró/k/ szerint a gímesi önkormányzat és az MKP képviselőinek elutasító szavazásáról írt beszámolóm gusztustalan provokáció!? A valóságról írni mióta provokáció? És mit kellett volna írni a beszámolómban, megdicsérni az MKP-t, bravó, így kell menteni a magyar iskolákat, jól csináljátok?! Beneséknek nem sikerült ezt a 4 falut megtisztítani a magyaroktól, az MKP sikeresebb lesz!!!
Egyetlen támogató írás jelent meg az Új Szóban, Vágfüzesről, Ruhás Terézt gondolkoztatta el a beszámolóm. (Szurkolok a gímesieknek)
A 2003. jún 25-én megjelent a válaszom a gímesi válaszra. (Nem eléggé érdeklődtek)
Közben Száz Ildikó riportot csinált a szülők kezdeményezéséről (Önállósulna a zoboraljai magyar általános iskola) és ezzel lezárult az önállósulási próbálkozás megfúrása, illetve az ellene szavazó MKP-s ügy.  Minden rendben, nem lett senki felelősségre vonva, mint 1 évvel előtte, mikor a koloni MKP-t csak azért szüntették meg, mert nem utalta át a járásra a tagdíjak 20%-át.
Mi a nagyobb bűn, tartozni a tagdíj a 20%-ával, vagy a magyar iskola elleni MKP szavazás?!
Az MKP durayista csoportja ezzel halálra ítélte a Gímesi Alapiskola magyar részlegét, Gímes, Kolon, Lédec és Zsére magyarságát!
A fórumos vitákban többször megemlítem ezt a gyalázatot, de erre nem is a gyalázat a megfelelő kifejezés, hanem „nemzetárulás”, Zoboralja magyarságának elárulása! Az MKP-s névtelen fórumozók védik a védhetetlent, engem pedig ütnek, gyaláznak, ez a cáfolat. De van, aki nevét adja ellenvéleményéhez, Könözsi Lászlónak, az MKP volt mezőgazdasági államtitkárának CSAK EGY válaszát idézem feldarabolva, az én válaszaimmal kiegészítve /2011- 12-8 / 12:27:06:

Könözsi Laci: Figyelj, Balkó! Beszéljük meg egyszer és mindenkorra, hogy is tette tönkre, az MKP /BB volt az elnök akkoriban/ Zoboralját? Végigmegyek rajta veled pontról pontra!

Könözsi, már válaszoltam neked…

Könözsi Laci: Kezdem én a gímesi iskolával : azt állítom, hogy olyan iskolát szétválasztani nem lehet magyarra és szlovákra, ahol a faluból pl. abban az évben egy magyar elsős sem volt.

Az én egyéni vállalkozásomnak nevezed a gímesi magyar részleg önállósulási kezdeményezését, az én javaslatomat 4 falu  175 magyar diákjának/Gímesi AI 135 – Kolon+Zsére AI 40/ szülei ill. a kezdeményezésemre akkor alakult Magyar Szülői Szövetség határozatban egyhangúlag elfogadta – 1998 szeptember!
1999, 2000 és 2003-ban voltak próbálkozások, ez idő alatt egy évben nem volt Gímesen beíratott.
Ugyanezzel kezdte az első nyitrai megbeszélésünket Szigeti, hány beíratott van Gímesen, idén nincs, erre összecsapta jegyzetfüzetét, akkor mit akartok?!
Ezzel ítélte halálra a Gímesi Alapiskola magyar részlegét, 4 falu magyarságát!!!
135 magyar diák nem érdemelte meg a magyar igazgatóságot!!!
Különálló magyar igazgatóságú alapiskola mindenképp életképesebb, mint a közös igazgatóságú szlovák igazgatóval, ezt tudta Szigeti is, de Zoboralján semmi olyan kezdeményezést nem lehetett támogatni, ami mögött nem állt Duray kiválasztottja!!!

Könözsi Laci: Tudom azt is, hogy abban az időben mennyi csatát vívtunk mint párt Szigetinkeresztül az iskolaügyben más reális célokért, általában sikerrel, a koalíciós partnerekkel, ami már mahdnem koalíciós válsághoz vezetett. Nem volt semmi szükség arra, hogy ostoba irreális ügyek miatt ellőjük azt a kevés puskaport, ami megadatott…

A magyar igazgatóságú alapiskola ostoba irreális ügy – megáll az ész!
2003-ban már kívülállóként javasoltam újabb kérvényezését az önállósulásnak, a gímesi MKP képviselők is ellene szavaztak, gyalázat, néhány nappal előtte Szigetivel tárgyaltak!

Könözsi Laci: Már mondtam neked, próbáld meg ugyanezt Nagykéren is, ott is mutogatni fognak a fejükre, hogy nem vagy normális. Van egy javaslatom! Kérjük fel döntőbírónak Tóth Karcsi sógorodat, vagy/és a fórumozókat…

Nagykér és Gímes magyar iskoláinak túlélését mindenképp segítette volna a különálló igazgatóság, az a nem normális, aki ezt hülyeségnek, ostoba irreális ügynek tartja!
A sógorom nem lesz döntőbíró, de a választók igen, tavaly ladányi MKP-ját a süllyesztőbe küldték!

Könözsi Laci: Írtam már azt is, hogy szerintem az ilyen hülyeségeket azért találtad ki, mert karriert akartál csinálni a politikában… Ugye milyen rosszul esik?

1997-ben alapiskolába jártak gyerekeim, Meciar-Slavkovská akkor indított támadást iskoláink ellen, és részünkről nem láttam semmilyen ellenállást, ezért léptem a magyar iskolák megmentése útjára, csakis ez indított el a közélet felé, néhány hónap után sajnos azt tapasztaltam, hogy nem a szlovákok a magyar iskolák legnagyobb ellenségei, hanem a magyar közéleti vezetők!
Aztán az MKP megalakulásával kerültem a járási közéletbe, felkérésre lettem a Nyitra és Vidéke Célalap vezetője, a funkciókért sose könyököltem, senkit nem tapostam el.
Az MKP létrejötte nem az egységről szólt, néhány hónap után, 1999 tavaszán már ki akartam lépni az MKP-ból, lebeszéltek és jól tették, így megtapasztalhattam a magyar valóságot, mert Duray védőszárnyai alatt azonnal beindult az „oszd meg és uralkodj“, 2000-ben végigrobogott Zoboralján a ladányi-paulis henger, 2002-ben belerúgtak félszáz koloni VÉTLEN magyarba, akiknek csak az volt a bűnük, hogy annak az MKP alapszervezetnek voltak a tagjai, melynek az elnökét el kellett távolítani!
Tehát, a magyar iskola nem hülyeség, a 10 év elég bizonyíték arra, ki a karrierista, s hogy rosszul esik-e az ilyen valótlan vádaskodás, már megszoktam, ha csak rólam lenne szó, vállalom, de egy régiót küldtek a padlóra és ez megbocsáthatatlan!!!

Könözsi Laci: Képzeld, ugyan ilyen rosszul eshet Ladányiéknak, mikor önös érdekeket tulajdonítasz jószándékú cselekedeteiknek…

Csakis önös érdekekről van szó, a zoboralji magyarság megmentése a díszes csomagolás!!!
Az alsóbodoki középiskola alapítása Kárpát-medence legnagyobb szélhámossága, ezzel nem azt mondom, hogy csaltak vagy loptak, hanem azt, hogy Zoboralja iskoláinak és magyarságának megmentését tűzték zászlajukra, mert erre dőlnek a milliók, azóta ahogy gyarapodik a Paulis ranch, úgy mennek össze a magyar alapiskolák, az iskolahálózatunkat az összeomlás fenyegeti, de ez nem volt akadálya, hogy 2007-ben Bpesten Esterházy díjat kapjanak, ekkor mondta Ladányi Esterházy János kivetített képe előtt, „jó és helyes úton haladunk“, aki ilyet kijelent, az vagy meghibbant vagy gazember, részünkre egyik rosszabb mint a másik!
Hasonló a helyzet az Esterházy emléktábla avatásokkal ITT!

Zoboraljának nem középiskolára volt szüksége, hanem magyar óvodákra és minden végzős alapiskolás kollágiumi, utazási stb. támogatására,  hogy magyar középiskolába járhasson!!! Középiskolára nem volt igény, ezt Ladányi is beismerte egy rádióriportban és ha én nem segítek, akkor az 1999-es sikertelen alapítás után, 2000-ben sem nyílt volna középiskola. 1999-ben a gödöllői állattenyésztési középiskola kihelyezett osztályát akarták indítani – 1999. aug. 15-én a koloni plébánosnál járt Geonczeol Gyula, ekkor kezdeményezte, tehát 2 héttel az iskolakezdés előtt!!!!
Állatenyésztés nem sikerült, lett vállakozási középiskola, ha ez sem sikerül, a következő évben lett volna más típusú, csakis a beindítás volt a cél! VÁLLALKOZÁS!!!

Könözsi Laci: Mi is volt a másik "zseniális" ötleted az óvodákkal? Hogy is akartad te ezt?

Magyar óvodában teremnek a magyar alapiskolások, nem középiskolában, ladányi szerint hülyeség volt!

Ez egy finomabb hangvételű fenyítés volt Könözsi részéről, a névtelenekhez képest simogatás, azok leszedik rólam még a keresztvizet is!
Ez a baráti társalgás a Bumm hírportálon található: Az MKP teljes listája cikk alatti vitafórum 14-15. oldalán.

Még az óvodai kérdést kiegészítem, 1999-ben Pogrányban probléma nélkül sikerült a magyar óvodai foglakozás hivatalosítása, Csehin Ladányi MKP-sai és csemadokosai fúrták a szülők kezdeményezését, 10 magyar óvodás részére magyar osztályt lehetett kérvényezni, fél óra magyar foglalkozást engedélyezett a járás, sikeres volt az MKP és Csemadok fúrása! Ekkor hangzott el a következő mondat: "hülyeség magyar óvodát kezdeményezni", a csehi szülők Ladányitól származtatják!
2000-ben Zsérét készítettük fel az óvodai magyar foglalkozás hivatalosításának kérvényezésére, minden kész volt, a szülői szövetségnek pecsétet kellett csináltatni, rányomni a kérvényre és beadni a járási iskolaügyre, 1 év múlva tudtam meg, hogy nem lett beadva, a zsérei MKP elnöknél akadt el!
A gímesi iskola magyar részlegének önállósulása érdekében Szigeti Lászlóval háromszor tárgyaltunk, az elsőt már említettem, Nyitrán volt Laczika István járási elöljáró helyettesnél, ekkor csapta össze a jegyzetfüzetét, találtak okot, amiért elutasíthatta a szülők kezdeményezését, nincs gímesi magyar beíratott, nem azt kérdezte hány magyar diákja van az iskolának, és az sem érdekelte, hogy hány beíratott van a többi 3 faluban, rég eldöntötték Pozsonyban, semmi olyat nem lehet támogatni, ami mögött nincs Ladányi! 1999-ben fel sem merült bennem, hogy ilyen is létezhet, Bacsó Laci MKP titkártól kértem törvényeket-előírásokat az önállósulási kérvény megszerkesztéséhez, ilyen nincs nekik, Szigeti összecsapta jegyzetfüzetét,  csodálkoztam és dühös voltam, de ekkor még eszembe sem jutott, hogy ez egy rég megírt forgatókönyv szerint történik, később mind jobban kivilágosodott a Gímesi Alapiskola magyar részlege elleni árulás az MKP részéről!
A másik találkozónk Szigetivel Zsérén volt, polgármesterek, pedagógusok és szülők jelenlétében, a kezdeményezésünk ekkor sem volt nyerő az MKP államtitkáránál. Harmadszor Polyák Imrével elmentünk Pozsonyba a minisztériumba, épp akkor volt itt a Dalai láma (2000. okt. 16.), ezért jó ideig várakoztunk, úgy 10-15 percet beszélhettünk, hazafelé azt mondtam Iminek, végeztem az MKP-val, ha mi magunk nem oldjuk meg, senki nem fog segíteni – ekkor még az MKP járási alelnöke voltam, de nem sokáig, 2002. febr. 11-én Ladányiék Duray szárnyai alatt befejezték Zoboralja leigázását!
Az MKP elárulta a gímesi iskola magyar részlegét és Zoboralja magyarságát, de ez nem akadályozta meg a járási Csemadokot /Ladányi szajháját/, hogy a Zoboralji lakodalmas előtt Szigeti és Ladányi adja át az ajándékot az elsőseinknek. Felháborító, hogy a Csemadok MKP kampányra használta a kulturális rendezvényt (nem első alkalommal), az elsőseink „kelléknek“ kellettek, egy szó nem hangzott el a szülők és pedagógusok szerepéről, pedig csakis ezeknek köszönhetjük, hogy még vannak magyar diákok Zoboralján, nem Szigeti Lászlónak és Ladányi Lajosnak, akik nem sok jót tettek a zoboralji magyar diákokért és iskolákért, ártani annál többet. Tehát nem volt erkölcsi joguk ajándékot osztani az elsőseinknek, szégyen és gyalázat, hogy magamutogatásra használták ezt az eseményt!
A szervezők valahogy nem értették mi a bajom az ajándékozással, hogy mindenki megértse, egy hasonlattal magyarázom:  Szigeti és Ladányi ajándékosztása olyan volt, mintha a holokausztot túlélő zsidók unokáinak neonácik adnák át az ajándékot, ami sose történik meg, tehát tanuljunk zsidó öntudatot, hogy a Haldokló Zoboralját valóban Élő Zobraljára cseréljük!!!
Az elsőseink részére a Magyar Szövetség hozta az ajándékot. Örülünk a támogatásnak, de ha ezt 30 diák részére saját pátriánkban nem tudjuk előteremteni, akkor ezzel a megsemmisülést választjuk! Véleményem az ajándékozási ceremóniáról elküldtem a Magyar Szövetségnek, máig nem válaszoltak! De el kell ismerni nagyon ügyesen megszervezett "együttműködés", a Magyar Szövetség és Ladányi népszerűsítése, díszlet és kellékek a beíratottaink!
A középiskola alapítását Kárpát-medence legnagyobb szélhámosságának tartom, de már van újabb átverés, tavaly /2012. szept. 21/ az alsóbodoki Paulis ranchon  Esterházy keresztutat adtak át, újabb dicső tett, amit nagybetűvel írtak be a Paulisz+Ladányi páros Zoboralját mentő tevékenységének krónikájába. Csak a keresztút avatásnak van egy szépséghibája, ez sem Zoboraljáért történt, hanem a Pulisz ranchért, turista csalogató! Alsóbodoknak kötelessége lett volna Esterházy Jánosnak emléket állítani, hiszen személyesen járt náluk a magyar iskola ügyében, ezért az emléktáblának az iskola falán lenne a helye, nem Paulisz ranchán!
Az elmúlt másfél évtizedben személyesen megtapasztaltam a járási közéleti vezetők tevékenységét Zoboraljáért, a valóság, hogy ez a 15 év csak Zoboralja magyarságának és iskoláinak megmentéséről szólt, ez volt a díszcsomagolás, de nem Zoboralja magyarságáért és iskoláiért volt, hanem funkciókért, hatalomért, pénzforrások kezeléséért, a "győztes vezetők" jólétéért,  a Paulis ranchos vállalkozás beindításáért, kiépítéséért és életben tartásáért, és hogy Ladányi beülhessen a parlamentbe és a nyitrai zsidó ingatlanba!
Zoboralját Duray Miklós választottjai és pártfogoltjai a szakadékba irányították, nem értem, az MKP ezt ismerve hogy nevezhette Ladányit a Máértba állandó szakértőnek?!
A két utóbbi parlamenti választáskor az MKP leégett Zoboralján, de Lajost ismét megválasztották járási elnöknek, milyen érdemei vannak, hogy a sok negatív eredmény ellenére ennyire fontos az MKP-nak?!
Pedig nem Ladányi, hanem Paulisz a szakértő, mert aki ebben a gazdasági helyzetben, – mikor az államnak nincs semmire pénze, se az egészségügyre, sem az oktatásra, sem másra,- képes volt az "oktatásból" 10 év alatt sokmilliós ranchot kiépíteni, sőt víkendházat vásárolni valahol a Tátrákban, erre csak egy hozzáértő szakértő képes.
Ha Ladányi a Máért állandó szórvány szakértője lehet, Paulisznak legalább Szlovákia pénzügy- vagy gazdasági miniszterének kellene lenni, de jobb lenne még feljebb, lecserélni Ficot, de ahhoz be kell kerülni a parlamentbe, csak az nagyon nehéz lesz, ha az MKP olyan szakértőket futtat, mint Ladányi!

S hogy mi sürgette az írásom befejezését?
Tegnap olvasom a Felvidék. Ma-ban, Hrubík Béla Ipolynyék polgármestere szolidaritásból kitűzte a székely zászlót és az MKP aláírásgyűjtésbe kezdett a magyar kisiskolák megvédéséért!

Tisztelt felvidéki-szlovákiai-zoboralji magyarok!
Tessék elgondolkozni az MKP viszonyán a magyarságunkhoz, Zoboralját a szakadékba juttatja az MKP, 10 éve erről írok a netes fórumokon, nyílt levélben fordulok az MKP-hoz, az MKP hallgat, tegnaptól székely zászlót lengetnek, a székelyek fontosabbak, mint Zoboralja pusztulása?!

Az MKP aláírásgyűjtése a kisiskolák megvédéséért, ez pedig a gyújtogató tűzoltó esete!
Ez az aláírásgyűjtés tanúsítja, hogy 89 óta nem történt meg a rendszerváltás a magyar közösségben, a párt irányít mindent, a kisiskolákat elsősorban a Pedagógus és Szülői Szövetségeknek kell/ene/ védeni, nem az MKP-nak, de a pártérdek fontosabb mindennél!!!
Amíg ez így működik, addig lesz lefelé a lejtőn!!!

Ez az írás elsősorban azoknak szól, akik csakis a szülőket tartják felelősöknek a magyar alapiskolások számának csökkenése miatt, a gímesi konkrét eset, mikor a szülők magyar igazgatóságú iskolát akartak, de az MKP nem akarta, és a média nem a szülők kezdeményezését támogatta, hanem az MKP-nak falazott, ekkor 135 magyar diákja volt az iskolának, jelenleg a bezárás fenyegeti, köszönve az MKP-nak!!!

Még egy magyarázat, 3. Trianonról írok, az első 1920-ban volt, a második 1959-60, ekkor adták át az új iskolaépületeket, a két különálló szlovák és magyar alapiskola 1-1 új épületbe költözhetett, de már egy igazgatóság alatt. Nem okolom a szüleinket, amiért elfogadták a két különálló iskola összevonását, hisz nem láttak a jövőbe, nem is sejthették, hogy az akkori 1:1 arány a szlovák és magyar diákok között, mostanra 1:10 lesz a szlovákok javára és a 370 magyar alapiskolást 54 év múlva csak 37 követi.

A 3. Trianon pedig a magyar részleg önállósulási kezdeményezésének elutasítása az MKP részéről!

Balkó Gábor
Kolon, 2013. febr. 8.