A Csámpai Fűvészkertről 8 oldalon a Čarovné Slovensko havilapban

A Csámpai Fűvészkertről 8 oldalon a Čarovné Slovensko havilapban

Tavaly júniusban vált ismertté a Csámpai család Természetes Fűvészkertje, ekkor kapcsolódott be először a “Nyitott parkok és kertek napjába“, de már az előző évben ismertté kellett volna válnia, hiszen elnyerte a “Minta Természetes Kert” kitüntetést. Erről bővebben ITT-fotógalériával.
És már a Szent György Lovagrend is itt tartja a Szent György-napi Vigadalmait, tehát már Zoboralján is felértékelődött a templom melletti Pázsit rész, és most rájuk talált egy szlovák havilap, 8 oldalon megismerhetjük őket.
Bár a Csámpai család nem az újságban szereplés céljából hoz létre értékeket, de a média egy nagy lehetőség a bemutatásukra, mert meg kell ismerni az ilyen különleges családot, Csámpai Sándort, Máriát és gyerekeiket, akik önerőből teremtettek és gondoznak minta fűvészkertet, Szlovákia legnagyobb természetes kertjét, s közben még egy Tájházat is sikerült létrehozniuk. Ismétlem “önerőből”, mert tavaly egy tábla még azt hirdette: “Az EU, állam és község támogatása nélkül”, és nagy valószínűséggel ugyanez van a Tájházzal is, s gondolom a kiadásokat a családi kasszából fedezik, mert ezek a vállalkozások kiadásokkal járnak.
Mindenképp tiszteletet érdemelnek, továbbra is ez legyen a választott útjuk az értékek teremtéséhez, ehhez sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánok. De támogatókat és támogatást is megérdemelnek! 🙂

A www.prirodnazahrada.eu kezdőoldalán látható a Čarovné Slovensko augusztusi számának címoldala, eme szöveg kíséretében:
V aktuálnom augustovom čísle časopisu Čarovné Slovensko sa dočítate o našej ukážkovej prírodnej záhrade v Čechynciach pri Nitre. Majitelia tu v lokalite Pažiť pri kostole vytvárajú pre seba, svoje deti i okolitých živočíchov doslova raj na zemi.

Balkó Gábor