1848/49-es megemlékezés Nyitrán

1848/49-es megemlékezés Nyitrán

A Most-Híd Nyitrai Járási és Csehii Alapszervezete Elnökségeinek szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából 2012. 3. 19-én megemlékezés volt a nyitrai városi temetőben.
Elsőként Erdősi Imre tábori pap sírjánál tisztelegtünk, Mészáros Ferenc bevezetője után Varga Márk szavalata következett, majd Fehér Sándor történelmi ismertetője a szabadságharcban harcoló honvédok és honvéd tisztek nyitrai és vidéki sírjairól és Erdősi Imre  történetéről. Száraz Vendel mondott ünnepi beszédet és Varga Gézával megkoszorúzták a branyiszkói hős sírját, ezt követte a Szózat eléneklése.
Freissberger Vilmos honvédhadnagy sírjánál ismét Varga Márk szavalatával kezdődött a tiszteletadás, majd Fehér Sándor ismertette a szabadságharcos életét és néhány nevesebb leszármazottját. Száraz Vendel és Varga Géza koszorúzása után elénekeltük a Nemzeti Himnuszt.
Rudnay János honvédhadnagy, Babóthy György honvédszázados és Benkő László századparancsnok, honvédszázados síremlékeinél főhajtással tisztelegtünk.
Fehér Sándor a városi temetőben eddig 17 tiszt sírját azonosította, de sok honvéd is itt nyugszik, ma két sírt megkoszorúztunk további háromnál emlékeztünk, jövőre további hősöket ismerhetünk meg és tiszteleghetünk előttük.
BG
MEGHÍVÓ – 1848/49 – Nyitra